Det betyr at vi skled og bulket for over 30 millioner kroner.

– I dag smeller det faktisk for bortimot 30 millioner, og det er mellom 1200 og 1500 skader. Så i dag er det mange som opplever at de kjører i bilen foran, eller ut av veien. Det er et krevende føre, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If til TV 2. 

Mange trafikkuhell

Mandag er den dagen i uka hvor det skjer flest ulykker. Med kraftig snøvær i tillegg blir det ekstra ille.

Politiet i Hedmark, Agder, Oslo, Vestfold, Østfold og Rogaland meldte tidlig mandag om en rekke trafikkuhell. E18 mellom Ørje og svenskegrensa var helt stengt etter at flere vogntog skled og sperret veien.

Skien kommune meldte mandag ettermiddag at alt tilgjengelig brøytemannskap og materiell er ute. På Frantsbråtaberget på E16 ved Kongsvinger sto flere vogntog fast. Politiet i Agder meldte at fem vogntog var trukket opp Vatnebakken og påsatt hjullås.

– Som å krysse Hardangervidda

De to vanligste ulykkene på en dag som denne er at man enten kjører i bilen foran eller kjører utfor veien.

– Det er et veldig krevende føre over store deler av Norge. Vi har det på Vestlandet, vi har det på Sørlandet, og vi har det i Øst-Norge. En del steder har vi store siktproblemer, slik at kjøre på hovedferdselsårene er som å krysse Hardangervidda. Du ser omtrent ingen ting, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Været blir ikke bedre med det første, ifølge meteorologene.

– Det kommer litt mindre nedbør tirsdag, men den sterke vinden holder seg, sa Storm-meteorolog Roar Inge Hansen til TV 2 mandag.

Det betyr mer snø på Sør- og Østlandet, og mellom sterk sørøstlig kuling og liten storm ved Lindesnes og sør i fjellet i Sør-Norge, og i Nord-Trøndelag.

Stressing gir bulking

Sjåfører oppfordres derfor til å ta forholdene på alvor. 

– Er det kun vær og føre som har skylda, eller er mye selvforskyldt?

– Det er vel en god blanding. Mye selvforskyldt og mye vær og noen steder er det dårlig brøytet. Og mye stress, sier bergingssjåfør Joachim Muri hos Viking redningstjeneste.

NÆRE PÅ: Det kunne gått virkelig galt da denne søppelbilen fikk problemer på det glatte føret i Hole. Familien Giesebrecht holdt på å få hele mandagens søppelbeholdning inn i stua.  Foto: Harald Giesebrecht
NÆRE PÅ: Det kunne gått virkelig galt da denne søppelbilen fikk problemer på det glatte føret i Hole. Familien Giesebrecht holdt på å få hele mandagens søppelbeholdning inn i stua.  Foto: Harald Giesebrecht