Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skuespiller Christina Applegate (42) er aktuell i filmen «Anchorman 2» - og er kanskje mest kjent fra TV-serien «I gode og onde dager».

Måtte fjerne brystene

Den amerikanske skuespilleren fikk brystkreft bare 36 år gammel, og måtte fjerne begge brystene. Hun overlevde, og jobber nå for å få kvinner til å sjekke seg.

– Jeg lever fordi jeg sjekket meg i tide.  Å få kreft 36 år gammel var et sjokk for alle. Det var overraskende å få det så ung. Og alle kvinnene jeg snakker med og hjelper gjennom operasjoner og kreft er under 40 år gamle, en av dem faktisk under 30. Så det er viktig ås jekke seg så tidlig som mulig, for da kan du overleve, sier Applegate i et intervju med "God kveld Norge".

Bærer av sjeldent gen

Applegate fikk brystkreft for åtte år siden – og måtte i likhet med Angelina Jolie utføre mastektomi, det vil si å fjerne brystene og senere rekonstruere dem.  

Hun bærer et sjeldent gen som gjør henne svært utsatt for brystkreft. Applegates mor har også hatt sykdommen, og overlevde i likhet med sin datter.

– Hvordan kan man unngå kreft?

– Du er nesten heldig om du har genet så du får vite om det og kan gjøre noe med det før du får kreft. Jeg tenker at det må være en grunn til at de unge kvinnene jeg møter som ikke har noen i nær familie som er rammet, eller som har genet, allikevel får brystkreft. Jeg vet ikke hva det er, om det er miljøbetinget, eller om det er noe vi spiser. 

Makrobiotisk kosthold 

Applegate, som tidligere er kåret til verdens vakreste kvinne av bladet People, jobber nå for at også unge kvinner skal sjekke seg for brystkreft.

Selv har Applegate fulgt en omdiskutert diett hvor man spiser kornprodukter og grønnsaker for å hindre tilbakefall av kreften. 

– Jeg var på en makrobiotisk diett i tre år, men ble etter hvert lei. Men jeg prøver fremdeles å ha den samme balansen i livet mitt, sier Applegate. 

– Gode råvarer er veldig viktig mot kreft, avslutter hun.