KRYPTISK SMS: Slik fikk Aamodt Kilde beskjed om at han var tatt ut til OL - via sin far.
KRYPTISK SMS: Slik fikk Aamodt Kilde beskjed om at han var tatt ut til OL - via sin far.

Sjekk stjerneskuddets drømme-SMS

Aleksander Aamodt Kilde (21) visste ikke hva han skulle tro da det tikket inn en tekstmelding fra pappa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kitzbühel (TV 2 Sporten):  Mandag 20. januar tikket det inn en usedvanlig hyggelig tektstmelding på mobilen til alpintalentet Aleksander Aamodt Kilde.

- Jeg tok en middagslur og våknet til en tekstmelding fra min far. «Sjekk budstikka.no» var alt han skrev. Så gikk jeg inn på linken og scrollet ned til saken der det stod en liste over de som var tatt ut til OL og fant navnet mitt. Men det hadde jeg ikke hørt fra noen andre, så jeg tok det med en klype salt. Ikke lenge etter fikk jeg en mail fra skiforbundet og da var det offisielt, forteller Aamodt Kilde til TV 2 Sporten.

- Da føltes det nesten litt surrealistisk. Det blir spesielt og utrolig morsomt å reise til Sotsji, konstaterer han.

- Tatt ut for å få erfaring
Aamodt Kilde vant junior-VM i alpint i 2013 og har også vunnet junior-NM og Europacupen sammenlagt.

Nå skal han altså forsøke å hevde seg blant de beste i verden. I Sotsji får han sannsynligvis sjansen på startstreken både i super-G, utfor og storslalåm.

- Jeg tipper at jeg er tatt ut til OL først og fremst for erfaringen sin del. Resultatene mine var ikke innenfor kravet på det første uttaket, sier han beskjedent til TV 2 Sporten.

FIKK OL-BILLETT: Aleksander Aamodt Kilde fikk drømme-SMS av pappa. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FIKK OL-BILLETT: Aleksander Aamodt Kilde fikk drømme-SMS av pappa. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

- Handler om hvordan du trener
Allerede for ti år siden bestemte Aamodt Kilde seg for at han skulle være med til OL i 2014.

Etter å ha lagt bak seg enorme treningsmengder er drømmen nå gått i oppfyllelse.

- Det har vært jevnt mye trening, som jeg startet med da jeg var liten gutt. Jeg har alltid likt å trene og gjøre det lille ekstra og være strukturert. Når du skal trene kan du ikke bare «gå rundt å suse», billedlegger han.

- De siste to årene har jeg fått ekstremt mye støtte etter at jeg kom under vingene i skiforbundet. Det er utrolig profesjonelt og du får den støtten du trenger for å trene hardt. Da blir resultatene bedre, fortsetter han.

- Hva er dine langsiktige ambisjoner?

- Drømmen min er jo å vinne et OL-gull en gang. Og vinne verdenscupen sammenlagt. Det er vel de to klareste målene jeg har, svarer han.

På samme lag som idolet
Under oppveksten vokste han opp med medaljegrossistene Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus som forbilder. Etter unggutten foran årets sesong ble tatt ut på verdenscuplaget er han imidlertid blitt lagkamerat med sitt aller største forbilde.

OL-KLAR:  Alpinisten Aleksander Aamodt Kilde debuterer i OL i februar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
OL-KLAR:  Alpinisten Aleksander Aamodt Kilde debuterer i OL i februar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

- Aamodt og Kjus var jo sentrale da jeg var yngre. Men Aksel har hele tiden vært mitt forbilde siden han slo gjennom. Nå når jeg kjenner ham som person så har ikke akkurat det endret seg, sier 21-åringen – og legger samtidig ikke skjul på hvordan han er blitt inspirert av å være på samme landslag som sitt store forbilde.

- Jeg er heldig
- Det er ikke mange som for lov til å trene med de beste i verden. At jeg har fått denne muligheten betyr enormt mye for utviklingen min. Jeg får bra motstand på trening, jeg får anledning til å lære hva de beste driver med og plukke opp det som de gjør bra, sier Aamodt Kilde, og understreker følgende:

- Jeg vil heller lære noe, fremfor å gå rundt og tro at du er noe. Det er ikke et «one man show» vi driver med. Vi er team og det er viktig å lære av hverandre, poengterer han.

- Kan oppnå store ting
Aksel Lund Svindal tror Aamodt Kilde kan oppnå store ting i alpinsirkuset i fremtiden.

- Aleksander er fysisk sinnsykt bra og sterk mental. Samtidig som han er rolig så har han den råskapen som trengs. Han er godt trent og lærevillig og det betaler seg over tid. Jeg tror at vi fremover får se at han sikrer Norge gode plasseringer både i super-G, utfor og storslalåm, skryter ungguttens store forbilde - og får støtte av alpinlandslagets hovedtrener Håvard Tjørhom.

- Kilde har allerede gjort det bra i super-G og har vært innenfor en topp 30-plassering i verdenscupen denne sesongen. Han har et stort potensial. Som han sier selv så er han tatt ut til OL for å lære. På treningene får han kjøre sammen med Kjetil og Aksel, som er blant de to beste. Han er lærevillig, gjennomtrent og veldig flink til å plukke opp ting Aksel deler med ham når det gjelder trening, oppsummerer Tjørhom.

PS: Lørdag deltar Aamodt Kilde sammen med Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud i utforklassikeren i Kitzbühel. Det er første gang 21-åringen setter utfor de beryktede bakkene i Østerrike.