USA la seg flate etter ambassadør-tabben

USAs ambassade har ringt til regjeringen og Frp etter at ny Norge-ambassadør tråkket i salaten i Senatet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at USAs påtroppende ambassadør til Norge, George James Tsunis, tabbet seg ut i en høring i Senatet, har USAs ambassade i Norge drevet omfattende brannslukning opp mot regjeringen og Fremskrittspartiet. 

En representant ved ambassaden bekrefter overfor TV 2 at de har gjennomført flere “private samtaler” med personer i regjeringsapparatet og i Fremskrittspartiet.

- Vi har hatt samtaler med regjeringen og medlemmer av Fremskrittspartiet om det som skjedde under høringen i Senatet. Vi vil understreke at USA har et utmerket forhold til den norske regjeringen, inkludert Fremskrittspartiet, sier en representant ved USAs ambassade til TV 2. 

- En ubehagelig episode

I høringen påsto Tsunis at den norske regjeringen har tatt sterk avstand fra Fremskrittspartiet som ifølge ham er et ytterliggående parti som “spyr ut sitt hat”. Tsunis kom også i skade for å gjøre et norske kongedømmet om til en republikk. 

Etter det TV 2 erfarer ga ambassaden uttrykk for at det som skjedde i høringen var en ubehaglig og beklagelig episode, som de gjerne skulle vært foruten. De understreket overfor regjeringen og Frp at Tsunis sine uttalelser ikke representerte holdningen verken til den norske ambassaden i Oslo eller amerikanske myndigheter i Washington D.C. 

TV 2 kjenner til at telefonsamtalene ble gjennomført i løpet av fredag denne uken. 

Frp: - Et skikkelig mageplask

OOOPS: USAs påtroppende ambassadør i Norge, George James Tsunis, sa blant annet at Norge har president under høringen i Senatet.
OOOPS: USAs påtroppende ambassadør i Norge, George James Tsunis, sa blant annet at Norge har president under høringen i Senatet.

En av dem som ble kontaktet av amerikanske myndigheter etter tabbe-høringen, er Frps internasjonale talsperson, Kristian Norheim. Han ønsker ikke å utdype innholdet i samtalene i detalj, men bekrefter overfor TV 2 at han har vært i løpende dialog med den amerikanske ambassaden etter høringen sist uke. 

- Det er ingen tvil om at høringen var et skikkelig mageplask, og det er ingen tvil om at det som skjedde i høringen ikke er uproblematisk. USAs ambassade hadde derfor behov for å klargjøre at de også syns at dette var en ubehagelig seanse, sier Norheim til TV 2.

Han er tilfreds med dialogen i kjølvannet av høringen. 

Behov for klargjøring

- Vi har hatt en god dialog med ambassaden. Begge parter har gitt uttrykk for at det var verdt å snakke om det som skjedde på høringen, og at dette selvfølgelig ikke reflekterer amerikanske myndigheters holdning overfor Fremskrittspartiet, sier Norheim til TV 2.

Norheim, som selv har vært på reise med utenriks- og forsvarskomiteen til New York og Washington D.C. denne uken, sier at han ser frem til å møte Tsunis når han kommer til Norge. 

- Vi kommer til å ta godt i mot ham. Jeg skulle ønske at den nye ambassadøren fikk en bedre start enn dette, sier Norheim til TV 2. 

Voksenopplæring

- Han har behov for en smule voksenopplæring, sier Frps Jan Arild Ellingsen om USAs påtroppende ambassadør til Norge.

Ellingsen ønsker ham velkommen til møte på Stortinget. Se innslaget i videovinduet under.