Mann med psykiske lidelser dømt til døden for blasfemi

En 65 år gammel britisk mann er dømt til døden i Pakistan. Han hevdet han var profeten Muhammed.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mohammad Asghar ble arrestert i 2010, etter at han i flere brev hevdet han var profeten Muhammed. Et av brevene ble sendt til en politimann.

I retten trakk mannens forsvarer fram 65-åringens tidligere psykiske lidelser, og mente dette måtte være formildende omstendigheter. Medisinske eksperter i retten ville ikke vektlegge mannens tidligere sykdomshistorie. 

Den da 24 år gamle Dimyana Abdel-Nour ble i 2012 arrestert
på vei ut fra skolen hvor hun jobbet som lærer. Foreldrene til tre elever
anklaget Abdel-Nour for å ha snakket nedlatende om islam. Foto: Ap
Den da 24 år gamle Dimyana Abdel-Nour ble i 2012 arrestert på vei ut fra skolen hvor hun jobbet som lærer. Foreldrene til tre elever anklaget Abdel-Nour for å ha snakket nedlatende om islam. Foto: Ap

Forsvareren ble fjernet fra saken, mot sin vilje, og rettsaken fortsatte bak lukkede dører.

Dommen ble avsagt i Rawalpindi torsdag, og den vil bli anket sier mannens forsvarer.

Asghar er britisk, men har ifølge nyhetsbyrået Ap bodd flere år i Pakistan.

Pakistans blasfemilover er omstridte, og det hviler en potensiell dødsdom over alle som på en eller annen måte fornærmer islam. Kritikere av loven mener loven brukes mot svake – og minoritetsgrupper.

I 2012 ble en ung kristen jente fengslet for blasfemi, og saken fikk internasjonal oppmerksomhet. Først etter flere uker i et høysikkerhetsfengsel ble kvinnen løslatt, og kunne reise hjem til sin familie i Canada.

En annen jente, Rimsha Masih, ble pågrepet i september 2012 fordi hun skulle ha brent sider med vers fra Koranen. Jenta hadde Downs syndrom. 

Til tross for at rettsvesenet  Pakistan opererer med dødstraff, er det ifølge BBC ikke gjennomført noen henrettelser siden 2008.