Er den nye statoilkoppen så dårlig som folk skal ha det til?

«TV 2 hjelper deg» tester den utskjelte statoilkoppen

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Siri Guldteig-Larssen

– Drittkopp, møkkakopp, udugelig motekopp. 

Det mangler ikke på skjellsord etter at Statoil lanserte sin nye jubileumskopp. En ti års lang suksess ble brått vridd til hodebry for drivstoffgiganten. For kundene har gått til frontalangrep på den nye plastkoppen og krever den gamle metallkoppen tilbake. 

En av de som er misfornøyde er serviceteknikeren Even B. Søvik fra Askim. Han tilbringer mye tid ute på veien i jobben sin og statoilkoppen har vært hans følgesvenn i alle år. 

– Det tok to dager før koppen falt i bakken fra en meters høyde. Da lå den der og ropte etter hjelp, sier Søvik, som ble kraftig irritert.

Les også: Statoilkoppen dømmes nord og ned

Knuste kopper

– Jeg ville helst hatt den gode, gamle koppen tilbake. For jeg var ille glad i den, sier kunden Even B. Søvik. Foto: TV 2.
– Jeg ville helst hatt den gode, gamle koppen tilbake. For jeg var ille glad i den, sier kunden Even B. Søvik. Foto: TV 2.

Men er koppen virkelig så dårlig som folk vil ha det til eller er det kundene som er sutrekopper? «TV 2 hjelper deg» har satt koppen på prøve og lot den gjennomgå en falltest fra ca én meters høyde. Resultatet var nedslående, for der den gamle metallkoppen kom fra fallet nesten uten en skramme, ble plastkoppen full av store sprekker. Det er ikke Statoils kommunikasjonsdirektør, Pål Heldaas, fornøyd med.

– Vi skal ikke ha knuste kopper. Vi har vendt kundene våre til veldig solide kopper og jobber nå med å utvikle en ny kopp som ikke knuser. Foreløpig vet vi ikke når den kommer på markedet, men det blir sannsynligvis i løpet av året, sier Heldaas. 

Videre vil Statoil erstatte alle knuste kopper, slik at kunder som får knust koppen sin kan bytte den inn i en ny kopp uten å betale for det. 

Gladnyhet at kaffen blir fortere kald

En annen ting som går igjen blant klagerne er at de mener at koppen ikke holder kaffen varm. «TV 2 hjelper deg» lånte et kalibrert termometer fra Teknologisk Institutt for å måle om dette stemmer. Vi helte kokende vann i den nye og den gamle koppen og målte temperaturen mens den sank i en time.

Og selv om de kaffetørste kundene sannsynligvis ikke vil kunne kjenne vesentlig forskjell, viser det seg at den nye koppen holder litt dårligere på varmen enn den gamle. Det er også i tråd med Statoils egne tester: 

– Den testen som viste størst forskjell viste at det var tre grader kaldere kaffe i den gamle koppen enn den nye etter 15 minutter, sier Heldaas. 

Og kommunikasjonsdirektøren mener at dette faktisk kan være en fordel for kundene. 

– Det er en god nyhet for de som vil at kaffen raskt skal bli kald nok til å drikke og en dårlig nyhet for de som vil at den skal holde seg varm så lenge som mulig, sier Heldaas. 

2015-koppen til Statoil vil bli vesentlig oppgradert og det vil også komme et nytt lokk, som gjør at det er lettere å se om koppen er åpen eller ei. Drivstoffgiganten har altså hørt på klagestormen fra kundene, selv om de ikke velger å trekke koppen tilbake. 

– Jeg ville helst hatt den gode, gamle koppen tilbake. For jeg var ille glad i den, sier kunden Even B. Søvik.