ENDRINGER: Kjetil Jansrud i aksjon under torsdagens trening i Kitzbühel. REUTERS/Wolfgang Rattay (AUSTRIA  - Tags: SPORT SKIING)
ENDRINGER: Kjetil Jansrud i aksjon under torsdagens trening i Kitzbühel. REUTERS/Wolfgang Rattay (AUSTRIA - Tags: SPORT SKIING)

– Sikkerheten må komme først

Snømangel og mildvær har ført til at arrangøreren har måtte gjøre store endringer i utforklassikeren i Kitzbühel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kitzbühel (TV 2 Sporten): Utforrennet i østerrikske Kitzbühel er en av alpinsirkusets største klassikere.

Med hopp som sender alpinistene over 80 meter, fart opp mot 140 km/t og en høydeforskjell på 860 meter fra start (1665 m.o.h) til mål (805 m.o.h) er det spektakulære «Hahnenkamm»-rennet et av sesongens største høydepunkt både for utøvere og publikum.

Men milde værforhold og lite snø har truet «Hahnenkamm-renn».  I alpingale Østerrike er det imidlertid uaktuelt å å droppe en av alpelandets viktigste idrettsbegivenheter. 

- Mindre spektulært
Derfor har arrangøreren gjort endringer i utfortraséen slik at lørdagens klassiker kan gjennomføres som planlagt.

Det betyr at det spektakulære sluttpartiet ned den beryktede «skråningen» like før målområdet er byttet ut til fordel med en flatere og lengre trasé like ved siden.

- Det blir jo mye mindre spektakulært enn normalt og for publikum og oss utøvere så blir det ikke den avslutningen som vi hadde håpet på. Men sikkerhet må komme først, forteller Kjetil Jansrud til TV 2 Sporten.

- Like krevende på toppen
Alpinisten mener imidlertid at løypen fremdeles er like krevende på toppen.

- Det er jo en annen løsning i bunnen, men det er fremdeles mye uroligheter på toppen – som det er hvert år. Det er på toppen det er det bratteste partiet. Selvfølgelig er det mindre krevende å kjøre rundt og det blir jo mye mindre spektakulært for tilskuerne å se på når vi kjører rundt, sier Jansrud – som endte langt nede på resultatlisten på torsdagens utfortrening.

Opprinnelig skulle alpinistene hatt utfortrening både tirsdag og onsdag, men begge ble avlyst på grunn av snømangelen.

FRUSTRERT: Aksel Lund Svindal er frustrert over snømangelen i Kitzbühel. (AP Photo/Giovanni Auletta)
FRUSTRERT: Aksel Lund Svindal er frustrert over snømangelen i Kitzbühel. (AP Photo/Giovanni Auletta)

- For min egen del så gikk det greit. Avstanden frem til de beste er imidlertid for stor.  Jeg får sette meg ned å se på video og analysere hvor jeg kan kjøre bedre. Jeg satser på å henge med i toppen i lørdagens utforrenn, og i prinsippet kjører jeg jo alltid for å vinne, forteller Jansrud etter torsdagens trening.

- Urolig og vanskelig
Aksel Lund Svindal endte på andreplass, 96 hundredeler bak Bode Miller på torsdagens trening. Også han ergrer seg over snømangelen og mildværet som har rammet klassikeren i Kitzbühel.

- Det er veldig urolig og vanskelig forhold på toppen. Men den nye delen gjør det jo enklere å komme seg helskinnet gjennom. Jeg kunne ikke være så nøye på hvilken linje jeg skulle velge, og det så ikke pent ut. Men jeg må være effektiv – det er det som er nøkkelen, forteller alpinstjernen til TV 2 Sporten. 

- Hvordan vil du beskrive forholdene?

- Det er utrolig lite snø og det gjør løypen ujevn med tanke på steiner og alt som er i bakken. Den eneste som kjørte pent i dag var Bode Miller. Jeg må skjerpe meg litt på lørdag, svarer han.

Endringer i programmet
Utforklassikeren i Kitzbühel ble arrangert første gang i 1931. Over 40.000 tilskuere er ventet i målområdet til lørdagens store høydepunkt i alpinsirkuset. Tidligere år har det vært opp mot 100.000 tilskuere totalt under utforrennet.

Snømangelen har forøvrig ført til at Det internasjonale skiforbundet (FIS) i samarbeid med arrangøreren torsdag besluttet at slalåmrennet skal kjøres fredag - ikke søndag, som har vært tradisjonen.

Super-G-rennet, som Svindal vant i Kitzbühel for ett år siden, er flyttet fra fredag til søndag formiddag. Den vil også danne grunnlaget for superkombinasjonsrennet, der slalåmdelen blir kjørt søndag ettermiddag.

Lørdagens utforrenn går som planlagt og blir det 74. i rekken i Kitzbühel.

Resultater torsdagens utfortrening:

1: Miller 202.93
2: Lund Svindal +0,96
3: Reichelt + 2,35
4: Perko, +2,37
5: Innerhofer + 2,40
6: Ganong +2,54

* Kjetil Jansrud kom på 8.-plass - 2.98 bak Miller.