STØRST: Aksel Lund Svindal er Norges største vintersportsstjerne, mener sponsorguru.              REUTERS/Leonhard Foeger  (AUSTRIA - Tags: SPORT SKIING ENVIRONMENT)
STØRST: Aksel Lund Svindal er Norges største vintersportsstjerne, mener sponsorguru. REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA - Tags: SPORT SKIING ENVIRONMENT)

– Han er Norges største globale vintersportsstjerne

– Langrenn er en nisjeidrett i forhold til alpint, mener sponsorguru.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kitzbühel (TV 2 Sporten): Aksel Lund Svindal figurerer jevnlig i ulike reklamefilmer på de store globale nyhetskanalene CNN og Eurosport.

Sponsorguru Jacob Lund, som nå driver eget konsulentselskap innenfor sponsorvirksomhet, marketing og merkevarebygging, er ikke i tvil om at Aksel Lund Svindal er Norges største globale vintersportsstjerne.

- Blant de beste i en stor idrett
- Han er stor. Veldig stor. Han er blant de beste i en stor internasjonal idrett. Alpint er stort både i USA, Asia og Oceania. Det eneste kontinentet han ikke er stor i er Afrika, oppsummerer Lund overfor TV 2 Sporten, før han slår fast:

- Innenfor vintersport er han den største vi har fra Norge. Kanskje er det kun snowboarderen Torstein Horgmo som er i nærheten av å være like internasjonalt kjent innen vintersport. Han har jo tre seire i X-games, sier han.

Lund Svindal selv hevder at han ikke tenker mye på hvem som er Norges største vintersportsstjerne. Men han er stolt over å ha vekket interessen til store, internasjonale varemerker og sportsutstyrsprodusenter.

Stolt og ydmyk
- Jeg er jo fra et lite land som Norge er og har nesten bare store internasjonale sponsorer. Reklamefilmene vises for et globalt marked som på CNN og Eurosport, innrømmer Lund Svindal.

- Når de velger å spille inn reklamefilmer med meg så er jeg jo blitt vurdert opp mot mange mulige kandidater i hele verden. Jeg synes det er en ære at de velger å skrive avtale og spille inn reklamefilmer med meg. Jeg er faktisk litt stolt over det, fortsetter alpinstjernen og smiler beskjedent.

- Langrenn er en nisjeidrett
I Norge er det imidlertid langrenn som får mest oppmerksomhet i media. Det forundrer Lund.

STOR: Aksel Lund Svindal har flere internasjonale sponsorkontrakter.  REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND  - Tags: SPORT SKIING)
STOR: Aksel Lund Svindal har flere internasjonale sponsorkontrakter.  REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: SPORT SKIING)

- Tar du en titt på seertallene til langrenn i Norge så er de høye. Men i Europa så er jo seertallene og interessen ikke-eksisterende. Se også på publikumstallene i Tour de Ski og i Oberhof nylig. Langrenn er en nisjeidrett i forhold til alpin, mener Lund, før han likevel poengterer følgende:

- Jeg har aldri sagt noe negativt om de norske prestasjonene i langrenn. Men globalt får det ikke mye oppmerksomhet.

- Lever godt med den oppmerksomheten jeg får
Alpinstjernen Lund Svindal synes ikke alpinsporten får for lite oppmerksomhet i Norge.

- Nei, det har jeg et avslappet forhold til. Jeg ser jo at langrenn har en mye større posisjon i Norge enn i de landene jeg konkurrerer mest i. Jeg er som sagt så heldig at jeg har fått internasjonale sponsorer og lever godt med den oppmerksomheten jeg får, understreker han.

Lund Svindal, som foreløpig har fem VM-gull og ett OL-gull i medaljesamlingen, har i løpet av sin karriere nemlig sikret seg svært lukrative sponsorkontrakter med kjente internasjonale varemerker som Red Bull, Oakley, Longines, Phenix og Audi – for å nevne noen. 

HYLLER LUND SVINDAL: Jacob Lund utpeker Aksel Lund Svindal til Norges største globale vintersportsstjerne. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
HYLLER LUND SVINDAL: Jacob Lund utpeker Aksel Lund Svindal til Norges største globale vintersportsstjerne. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

- Er allerede kjent
Det har Lund en enkel forklaring på.

- Tingen er at når du er best i en så stor idrett så får du slike avtaler fordi nedslagsfeltet er så stort. Aksel kjører spektakulære øvelser som super-G og utfor. Det er drama og det er fart, forklarer Lund.

- Hva vil det bety for Aksel om han reiser hjem fra Sotsji med nye gull i bagasjen?

- Det vil bety at han kan skru opp sponsoravtalene noen hakk. Jeg sier kun noen hakk, fordi Aksel har allerede etablert seg i et verdensmarked så et nytt gull spiller ikke så stor rolle fra eller til, sier sponsorguruen.

- Men i Aksel får sponsorene mye igjen for pengene. Han er en gentlemann med stor G og en fantastisk ambassadør for sporten, Norge og idrettsmenn, sier han.

DEBATT:
Hvem mener du er Norges største vintersportsstjerne? Si din mening i kommentarfeltet under!