Anders Bastiansen må opereres for ryggprolaps og kan miste OL. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Anders Bastiansen må opereres for ryggprolaps og kan miste OL. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hockey-Bastiansen kan miste OL etter ryggprolaps

Skal opereres torsdag.

Skadeproblemene til ishockeygutta vil ikke gi seg tre uker før åpningskampen i OL mot Canada. I Färjestad er tre av fire norske spillere satt på sidelinjen, og landslagssjefen er bekymret.

Prolaps

I kveld fikk Anders Bastiansen den tunge beskjeden om at han har prolaps i ryggen.

- Jeg har i dag vært til en masse undersøkelser hos flere leger og tatt MR. Der fant de en prolaps som gjør at jeg skal under kniven på NIMI i morgen, sier han til TV 2 onsdag kveld.

- De skal operere så raskt som mulig for at det skal være håp om å rekke OL, men akkurat nå vet jeg ikke hvor gode sjanser jeg har.

- Såret på ryggen må gro før jeg kan trene for fullt hvert fall, men vi håper på det beste, sier han.

Skjedde i treningscomebacket

Bastiansen har vært satt ut av spill siden før jul med en kneskade. Da han skulle forsøke seg på is med lagkameratene i Färjestad for første gang pådro han seg prolapsen.

- Det skjedde på trening mandag. Jeg kjente at det var noe alvorlig, men jeg visste ikke at det var så ille at jeg måtte opereres.

Tirsdag dro Bastiansen hjem til Oslo for undersøkelser ved Olympiatoppen, der prolapsen altså ble avdekket.

Landslagssjefen misliker situasjonen

Roy Johansen har etter hvert blitt vant med å få tilbakemeldinger om landslagsspillere som trøbler med skader denne vinteren.

Nesten alle nøkkelspillerne har hatt ufrivllige avbrekk fra isen, og Johansen vil ikke krisemaksimere etter beskjeden om prolapsen onsdag kveld.

- Det er sånn det er - skader er en del av dette gamet. Vi får se etter operasjonen, sier han. 

- De gjør jo dette med håp om at han skal rekke OL. Vi vet mer på fredag håper jeg.

Spørsmålet er hvor mange nøkkelspillere uten kamptrening landslagssjefen kan sende til Sotsji.

- Det blir en vurdering vi får ta. Men spillerne som skal til OL må kunne spille, sier Johansen.

Flere med skadetrøbbel

Färjestad er den "norske" klubben i Swedish Hockey League, men når TV 2 er på besøk på trening i flotte Löfbergs Arena onsdag er det kun Martin Røymark som trener for fullt.

Marius Holtet får behandling for svimmelhet og hodesmerter etter å ha fått en smell i skallen. 29-åringen gjør små nakkeøvelser i slynger, men må ellers holde seg i ro og har ikke spilt kamp på to uker.

- Hodett er ikke helt som det skal. Det er tilbakefall av hodeverk som kommer og går litt som det vil. Jeg må ta det med ro og se om det går over, sier Holtet til TV 2, mens han overværer lagkameratene på onsdagens istrening.

I oktober var Holtet ute i tre uker, også da med hodesmerter, men han er usikker på om de to avbrekkene kan tilskrives samme skade.

- Vi veit ikke helt om det kommer fra nakken eller ikke, men det er likheter. Hodeverk er hodeverk. Jeg orker ikke så mye og blir liggende hjemme, konstaterer han.

- Problematisk

I Sverige er man bekymret. Storklubbens sportssjef, Håkan Loob, er den mestscorende spilleren i svensk eliteserie, og han liker ikke det han ser.

- Akkurat nå er det litt problematisk fordi hjernerystelser skal man være forsiktig med.

- Han er ganske dårlig innimellom, så vi vet ikke om det tar én eller tre uker, så da blir det risikabelt om han rekker OL. Vi får håpe det går bra for både Färjestad og Norge, sier Loob til TV 2.

Tollefsen snart tilbake

Også Ole-Kristian Tollefsen må trene knallhardt alternativt grunnet en betent albue.

- Den fysiske formen er det ingenting å si på, men litt jeg var uheldig da jeg datt og slo hull i albuen på trening i forrige uke. Så sydde vi igjen, men det var litt for mye bakterier så jeg fikk en infeksjon, forklarer han etter å ha vært gjennom en tøff økt med Färjestads assistenttrener Ramek Hamr. 

- Han er tsjekker vet du, av den gamle skolen med lange, harde økter, sier en andpusten landslagskaptein.

Han tror han er kjapt tilbake på isen.

- Jeg står over torsdagskampen mot HV71, men tipper jeg spiller på lørdag. Jeg har ingen problemer, men legene vil at det skal gro igjen.

- Det er fort gjort i hockey å få infeksjoner - du skulle visst hvor mye bakterier det er i albuebeskyttelsen, sier Tollefsen.

- Viktige spillere

I Färjestad er Holtet klar over at det er tre uker til Canada-kampen 13. februar.

- Selvfølgelig, det begynner å nærme seg litt, men nå er jeg på bedringens vei og jeg tror det skal gå bra. Jeg holder kontakten med Roy cirka annenhver dag, forklarer han - men vet ikke når han er tilbake i trening.

Lagkompis Tollefsen deler Johansens bekymring.

- Basse og Marius er to veldig bra spillere – først og fremst her i Färjestad – men det er klart det er to gutter vi veldig gjerne skulle hatt med oss til OL også, så vi får se hvordan det går med dem, sier Tollefsen.