– Oppsiktsvekkende at Russland sender Plusjenko til OL

Christer Tornell om at den russiske kunstløpstjernen Jevgenij Plusjenko (31) får delta i OL likevel.

HELOMVENDING: Det russiske kunstløpforbundet har tatt ut veteranen Jevgenij Plusjenko (31) i Russlands OL-tropp. Her fra EM i Sheffield i England i 2012.  (AP Photo/Jon Super)
HELOMVENDING: Det russiske kunstløpforbundet har tatt ut veteranen Jevgenij Plusjenko (31) i Russlands OL-tropp. Her fra EM i Sheffield i England i 2012.  (AP Photo/Jon Super)

Veteranen Plusjenko imponerte under en test for det russiske kunstløpforbundet tirsdag.

Og onsdag ettermiddag norsk tid kom bekreftelsen: Russland har tatt ut Jevgenij Plusjenko i OL-troppen, melder NBC.

– Han presterte virkelig bra under testen som hans trener Alexej Misjin ba oss om å arrangere for å evaluere hvor han står, sier kunstløppresident Alexander Gorsjkov til nyhetsbyrået R-sport.

– Jeg gjennomførte programmet mitt rent med alle elementene. Jeg er fornøyd, og folkene mine er fornøyde, sier Plusjenko.

Russisk helomvending

TV 2s kunstløpekspert Christer Tornell var tirsdag kveld overrasket over at Plusjenko plutselig var inne i OL-diskusjonen igjen.

– Dette var helt nytt for meg. Det er kjempespennende, sier Tornell.

Mye tydet nemlig på at russerne hadde planer om å slippe til yngre krefter i OL.

– Det er ganske oppsiktsvekkende hvis de velger å sende ham likevel – som den eneste løperen. Han sier jo selv at han er en godt voksen mann, og har vel vært forfulgt av skader en periode, fortsetter Tornell.

Kan tangere OL-rekord

Jevgenij Plusjenko vant gull i 2006, og tok sølv både i 2002 og 2010.

Med ny medalje tangerer han svenske Gillis Grafströms rekord på fire individuelle OL-medaljer. Grafström tok gull i 1920, 1924 og 1928, samt sølv i 1932.

Christer Tornell anser den mentale biten som et klart fortrinn for Plusjenko.

– Jeg synes at han er en av verdens fremste skøyteløpere på herresiden. Men alt må klaffe om han skal ha en sjanse på medaljeplass. Da er det ikke rom for noen feilskjær i det hele tatt. For han har noen yngre konkurrenter som virkelig har kommet seg det siste året, sier Tornell, og trekker frem blant andre Canadas Patrick Chan (23) og spanske Javier Fernández (22).

Danket ut 18-åring 

Russland har bare en OL-plass for menn, og Plusjenkos sjanse så ut til å være borte da han ble nummer to bak 18-årige Maxim Kovtun i det nasjonale mesterskapet, som også var OL-uttaksstevne.

Men Kovtun havnet på en skuffende femteplass i EM i forrige uke, og uttalte etterpå at han ikke bryr seg om OL mer, ifølge NBC.

(TV 2/NTB)