TIDLIG EXIT: Robert Hedin har ledet Norge til 13. plass, ikke kvalifisert og 14. plass i sine tre siste mesterskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TIDLIG EXIT: Robert Hedin har ledet Norge til 13. plass, ikke kvalifisert og 14. plass i sine tre siste mesterskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Når Rio-prosjektet er over, må Hedin være ferdig

Klubbtrenerne er kritisk til Robert Hedins lagledelse under EM.

EM ble en ny nedtur for de norske håndballherrene.

Norge endte på 14. plass, noe som er den svakeste plasseringen Norge har fått i et mesterskap de har vært kvalifisert for.

– Kunne gått videre
Nesten alle klubbtrenerne fulgte deler av mesterskapet fra tribunen i Ålborg. Og de ble ikke imponert over det de så.

– Inntrykket etter å ha sett kampene mot Spania og Ungarn live, er at vi hadde tidenes sjanse mot store nasjoner som fremsto blekere enn i tidligere mesterskap, sier Haslum-trener Tom Eirik Skarpsno.

Fyllingen-trener Anders Fältnäs mener at Robert Hedin burde fått mer ut av det norske laget.

– Med en gameplan og med aktiv coaching, så kunne man gått videre med to poeng, mener han. 

KRITISK TIL LANDSLAGET: Tom-Erik Skarpsno.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
KRITISK TIL LANDSLAGET: Tom-Erik Skarpsno. Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Hvor god tid har man?
Johnny Jensen syntes det var feil fokus å si at EM var trening for senere mesterskap. At Norges unggutter var i Danmark for å lære.

– Man drar til et mesterskap for å prestere. Det er ikke treningskamper. Og hvor god tid har man? Nå må vi snart begynne å prestere, sier Nøtterøy-treneren.

Den tidligere forsvarskjempen lurer på hva som ble gjort i forkant av EM, som gjorde at selv de mest rutinerte spillerne var usikre på seg selv når alvoret startet.

– Du ser det litt på dem. De er usikre. Når til og med Bjarte Myrhol sier at han er nervøs. Det er første gang jeg har hørt. Hvorfor føler han seg utrygg? spør Jensen.

TROR SPILLERNE ER UTRYGGE: Johnny Jensen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
TROR SPILLERNE ER UTRYGGE: Johnny Jensen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Tidligere Drammen-trener Geir Oustorp var klubbtrenernes representant i det berømte «Prosjekt Rio 2016» - utviklingsplanen for norsk herrehåndball, som skal ende med deltakelse i OL i Rio om drøyt to år.

Reagerer på forberedelsene
Oustorp mener landslagssjefen bommet stygt i forberedelsene til EM.

– Robert Hedin har hele tiden mast om at han har hatt så dårlig tid til å forberede seg. Da blir jeg overrasket over hvordan han matchet laget i Frankrike. Når jeg ser hvordan Frankrike, Danmark og Sverige gjorde det. De var konsekvente på å drille et lag som skulle spille i EM. Det gjorde ikke Norge, sier han, og fortsetter:

– Når en ser på hvordan de opptrer mot Island. Både på banen og benken, så er det tydelig at ingen vet sine roller i laget. Og det går på Hedin og jobben han gjør.

KRITISK: Tidligere håndballtrener Geir Oustorp mener Robert Hedins jobb henger i en tynn tråd.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
KRITISK: Tidligere håndballtrener Geir Oustorp mener Robert Hedins jobb henger i en tynn tråd. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .

Fältnäs lurer også på hva tanken var med oppkjøringskampene mot Danmark, Qatar og Frankrike.

– Det som forundrer meg er at kampene i Frankrike er så ulike fra kampene i EM. At ikke de kampene blir brukt til å sette det forsvaret og drille det laget man skal ha i et mesterskap. Det har vært så himla mange ulike oppstillinger, sier Fyllingen-sjefen.

Urutinert eller ikke?
Hedin var veldig flink til å snakke ned forventningene før EM. Han viste til at Norge stilte med et veldig ungt lag, og skulle møte tre lag som var rangert foran dem. Men Fältnäs var ikke imponert over verken Island eller Ungarn.

– Med Island i den forfatningen de fremsto, og Ungarn med den oppstillingen de kom med, så var det ikke urealistisk å ha fire poeng som en målsetting, mener han.

Og at Norge var så unge og urutinert er også et spørsmål om hvordan øynene ser det. De 16 spillerne som spilte mot Ungarn hadde til sammen 67 EM- og VM-deltakelser. Til sammenligning hadde den spanske troppen 62. Norge hadde ni spillere med tre eller færre mesterskap, mens den regjerende verdensmesteren stilte med sju med like lite erfaring.

– Han skylder hele tiden på at han har så ungt lag, og at man ikke kan forvente noe nå. Dette er sjette året han skylder på dette, sier Oustorp.

Hedin ferdig hvis VM ryker?
Norge blir altså nummer 14 av 16 lag i EM. Bare Tsjekkia og Montenegro havnet bak de norske guttene. Det betyr at Norge havner i seedingsgruppe B til VM-playoff som spilles senere i år. Da får Norge en motstander fra gruppe A, som er lagene som ender fra femte- til 13. plass i EM.

– Nå blir det trolig litt rolig fremover, og han får fortsette. Men nå får man en tøff motstander i VM-playoff. Og ryker man der, så er Rio-prosjektet i grunnen over. Og når Rio-prosjektet er en fiasko, da må han være ferdig, mener Oustorp.

Dersom Norge ikke kommer til VM, så er sjansene for å kvalifisere seg til OL i Rio så små at en storstilt satsing med det som mål vil være merkelig. Da mener Oustorp at tiden er moden for et skifte på toppen.

– Da får Christian Berge og Glenn Solberg ta over. Det virker som om det er det som er planen. Og kommer man ikke til VM, så synes jeg det er naturlig at de overtar og får begynne å bygge fra bunn av. Da må vi begynne fra scratch igjen, sier den tidligere DHK-treneren.

Trenerne vil ikke ta stilling
Norges Håndballforbund har et tingvedtak på at landslaget skal kjempe om medaljer i alle mesterskap. Håndballguttene har ikke vært lenger unna siden Gunnar Pettersen overtok som landslagssjef på starten av 2000-tallet.

Håndballpresident Karl-Arne Johannessen gikk likevel ut og fredet Hedin etter EM. TV 2 vet at det har irritert mange både internt og eksternt.

Klubbtrenerne ønsker ikke å ta stilling til om Hedin er mannen som kan føre Norge til verdenstoppen eller ikke. 

– Om Hedin er rett mann har jeg ingen kommentar til, sier Skarpsno.

– Jeg er ikke rett man til å si om Hedin er rett mann eller ikke. Det må de som har ansatt ham ta seg av, sier Jensen.