Fra roteloft til luftig stue

Slik gikk vi fram da vi pusset opp det gamle loftet.

Du verden for et morsomt prosjekt!

Denne gangen hadde vi det skikkelig gøy, og det var kjekt at vi fant et loftsrom som lot seg forandre på denne måten.

Designer Karin Faber var da heller ikke vanskelig å be da hun fikk se rommet. Hun er en kreativ og flink designer som denne gangen fanget en flott stemning, synes jeg.

Kan vi sette inn vinduer i taket?

Det var det første hun lurte på: Om det lot seg gjøre å få inn lys fra tre forskjellige sider av rommet.

– Det vil forandre alt! mente hun, og så ønsket hun seg glassgulv over store deler der det var åpent ned til stuen. 

Nå er det ikke alt som lar seg gjøre. Også vi er bundet av budsjetter, byggesaksreglementer og tekniske spesifikasjoner vedrørende bæring og huskonstruksjoner... Men byggesøknad for innsettelse av vinduer ble utarbeidet, nabovarsler sendt ut og søknaden ble innvilget.

Om du tenker på å sette inn slike store takvinduer, så er det snakk om en vesentlig fasadeendring, og slikt arbeid er søknadspliktig. Så vet du det.

Glassgulv

Vi måtte begrense oss til et mindre felt med glassgulv, ikke så mye som hun egentlig ønsket. Glass som man kan gå på er nemlig veldig tungt, og ganske kostbart også.

NYE VINDUER: Slike store vinduer fører til en vesentlig fasadeendring!
NYE VINDUER: Slike store vinduer fører til en vesentlig fasadeendring!

Opprinnelig var jo dette loftsrommet en slags messanin med fullt gulv bare i endene av rommet, så det å bygge gulv (glass eller vanlig) over det åpne feltet krevde at vi satte i ny og ekstra bæring.

STOR MALEJOBB: Det var store områder med furu, og det ble temmelig mørkt. Vi gikk over flere lag med malekosten.
STOR MALEJOBB: Det var store områder med furu, og det ble temmelig mørkt. Vi gikk over flere lag med malekosten.

Jeg skal ikke gå i detalj her, men det er viktig å få dette utredet av noen som kan det, og at materialene man bruker er dimensjonert for det det skal bære. I vårt tilfelle måtte vi inn med noen nye spesiallagede ståldragere. 

Furupanel

Noe av det huseierne ønsket seg, var å få et lysere rom. Og her handlet det ikke bare om vinduene. Ikke et vondt ord om furu, men her var det ganske mye av den, og den var blitt temmelig mørk.

Så da var det ikke annet å gjøre enn å ta malerkostene fatt. Tak og vegger ble først malt med Kvist og Sperregrunn to ganger, deretter to strøk med finishmaling. Slett ingen liten jobb.. .Men det er noe med at når resultatet blir så synlig, så er det morsomt også da. 

Gulvet og kjempesofaen

NYTT GULV: Vi la inn nye takbjelker og la gulv over det åpne området.
NYTT GULV: Vi la inn nye takbjelker og la gulv over det åpne området.

I tillegg til glassfeltet la vi også vanlig gulv over resten av den ene åpningen. På den måten ble gulvarealet kraftig utvidet, og det dominerende rekkverket ble borte.

Etter å ha laget nytt bjelkelag og lagt plater på var det bare å legge ut det nye gulvet. Ask denne gangen, et gulv bestående av masse sammenlimte småstrimler.

Pent og praktisk, en finish der det minste støvkorn slett ikke vises! 

MEGASOFA: Vi bygde inn sofaen med gulvmaterialene!
MEGASOFA: Vi bygde inn sofaen med gulvmaterialene!

Den digre sofaen vi laget er en smart løsning på hvordan utnytte plass under skråtak, synes jeg. Vi bygget understellet på plassen, kledde det med gulvmaterialene og fikk sydd verdens lengste sofainnredning.

Sofaen er plassert slik at den har en hylle bak ryggen, inn mot skråtaket. På den måten dunker man ikke hodet i taket når man sitter der, og hylle er jo praktisk til bøker, nips, kaffekopp eller annet. 

De store madrassene og ryggputene måtte det møbeltpetserer til for å lage, og stoffet Karin valgte var to ulike ullstoffer fra Gudbrandsdalen uldvarefabrikk.

Hovedfargen var en  blek blågrå variant og en lys beige farge ble brukt til kantene. De løse putene sydde vi selv av diverse tekstiler.

Pipen og flisene

Det stod en diger pipe midt i rommet. Ikke til å rikke på selvfølgelig, og ganske iøynefallende. Og her kommer Karin opp med en genial idé.

Må man leve med en elefant i rommet, så gjør den spennende. Dermed var det klart for flisefest. Nydelige fliser i masse ulike mønstre ble satt sammen på en mer eller mindre tilfeldig måte, og jeg synes det ble skikkelig fint.

STILIGE FLISER: Når det først sto en pipe midt i rommet, var det like greit å dekorere den med flotte fliser!
STILIGE FLISER: Når det først sto en pipe midt i rommet, var det like greit å dekorere den med flotte fliser!

For å fliselegge måtte Einar først slette teglsteinsmuren, og det ble gjort ved hjelp av fliselim. Når denne nye slette overflaten var tørr, ble selve flisingen gjort. (Se produktlisten for info om flisene)

Og sant skal være sant, han fikk hjelp av murer Pål Villanger til dette. Einar hadde så innmari mye malearbeid han skulle bli ferdig med også!

De samme flisene ble også brukt til å lage bordet. Her hadde Gunnar sveiset et enkelt rammeverk av diverse jernprofiler.

På toppen ble det lagt en kryssfinerplate, og så be flisene limt på denne. Ja, de ble limt hele, en god helomvending fra Karin der som først ville knuse fliser og lage mosaikk...

Vinduene 

EN LITEN BALKONG: De nye, store vinduene gjør at det blir en mini-balkong utenfor. Stilig løsning!
EN LITEN BALKONG: De nye, store vinduene gjør at det blir en mini-balkong utenfor. Stilig løsning!

Her hadde vi fusket litt. Å sette inn slike store vinduer, fire stykker til sammen, er ganske tids- og arbeidskrevende. Derfor satte vi taktekkere på jobben før vi selv rykket inn.

De hadde gjort alt klart på utsiden av taket, så vi var bare med på moroen med å sage hull og sette inn de nye vinduene.

Du verden for en forskjell det utgjorde! Og det ene vinduet er altså også en liten balkong. Det kan åpnes på en slik måte at du kan sitte i åpningen, med et rekkverk ut mot taket. Slik kan man utnytte enda mer plass i et skråtaksrom!

Belysning

HJEMMELAGDE LAMPER: Vi lagde hull i blikkbokser og kledde dem med pynt og perler.
HJEMMELAGDE LAMPER: Vi lagde hull i blikkbokser og kledde dem med pynt og perler.

Gunnar måtte legge opp opplegg for en hel haug med takspotter. Dette skulle bli som en «autostrada av lys», som Karin forklarte det.

På disse takspottene ble det så montert artige skjermer laget av blikkbokser. Ulike svarte eller metallfargede bokser ble gjennomhullet med spiker slik at man ser masse små lyspunkter når man ser dem fra siden.

De samme boksene be også brukt til å lage hengelamper over bordet, her dekorert ganske fantasifullt og prinsesseaktig med perler og pynt.

Det ble også ganske effektfullt med store, hengende lamper med hvite, runde skjermer over kjøkkendelen. Her er det fremdeles åpent ned, og disse lampene blir som en lysskulptur der de henger i ulike høyder.

Glass glass!

Noe av det siste som kom på plass var glassgulvet under vinduene og glassrekkverk rundt den åpne delen. Slikt glassgulv må være sikkert og riktig dimensjonert! Snakk med glassmesteren. Rekkverket likeså. 

Så laget vi en liten arbeidskrok ved døren, ryddet pent opp etter oss, fikk mannen med kran til å komme å hente alt avfallet i sekkene (kom ikke opp på haugen med container, «Isekk» var smart i dette tilfellet), og så kunne vi puste lettet ut. Det var godt å bli ferdig, det var en stor jobb!

Og veldig hyggelig at familien ble glad! Og at far i huset syntes det var greit likevel med oppussing på tv, noen han egentlig var veldig skeptisk til. Jeg skulle gjerne hatt det rommet selv, heldiggrisene.

Og med det – tusen takk for oss og for at vi fikk muligheten til å lage dette flotte rommet!