GODT HUMØR: Sven-Olof Svensson ler godt av at lokalavisa meldte ham død to ganger. FOTO: Johan Lindblom, Jönköpings-Posten.
GODT HUMØR: Sven-Olof Svensson ler godt av at lokalavisa meldte ham død to ganger. FOTO: Johan Lindblom, Jönköpings-Posten.

Sven-Olof (81) fant sin egen dødsannonse i avisa - to ganger

Familien var sikker på at han var død. Så fant de ham smilende i senga. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lille julaften ble Jönköping-mannen Sven-Olof Svensson (81) innlagt på sykehus fordi han følte seg uvel.

Familien ble varslet om innleggelsen, og den 90 år gamle søsteren hans ringte sykehuset for å høre hvordan det stod til med lillebror.

En misforståelse førte til at hun trodde at Sven-Olof var død.

Sammen med Sven-Olofs gode venn Lars Fältskog kontaktet hun et begravelsesbyrå og skrev en dødsannonse. Nyttårsaften kom annonsen på trykk i Jönköpings-Posten.

«MIn kjære bror Sven-Olof Svensson 15/1 1933 har etterlatt meg i sorg og savn. Jönköping 23/12/13», lød annonsen.

Fältskog skjønte ingenting da han 3. januar dro til sykehuset for å hente Sven-Olofs eiendeler, og fant kameraten sin sittende smilende i senga. 

PÅ BEDRINGENS VEI: - Vi skal alle samme vei, svarer svensken på spørsmål om hvordan han reagerte da han fikk se dødsannonsen. FOTO: Johan Lindblom, Jönköpings-Posten.
PÅ BEDRINGENS VEI: - Vi skal alle samme vei, svarer svensken på spørsmål om hvordan han reagerte da han fikk se dødsannonsen. FOTO: Johan Lindblom, Jönköpings-Posten.

Ler av dødsglippen 

– Selvsagt fikk han og søsteren min sjokk, sier en lattermild Sven-Olof til Jönköpings-Posten.

81-åringen sier at han tar den feilaktige annonsen med godt humør, og forteller at han også dukket opp i avisas «Nylig avdøde»-spalte noen dager senere.

– Man ser humoren i det. For meg er det forståelig at feilen kunne skje, selv om den i dette tilfellet var fatal, sier han. 

På spørsmål fra nettstedet om hvordan det var å lese sin egen dødsannonse, svarer 81-åringen dette:

– Jeg følte ikke så mye. Vi er alle på samme vei. Før eller senere ender man opp i dødsannonsene. Jeg har så langt hatt et fantastisk liv. Jeg er 81 og kan ikke klage på alderen min.

Til slutt siterer han forfatter Mark Twain:

– Ryktene om min død er sterkt overdrevet!

– Fornærmende å stille spørsmål

Jönköping-Posten beklager at de erklærte Sven-Olof død to ganger, men sier at de ikke fikk noen indikasjon på at noe var galt - og at de får inn dødsannonsene fra begravelsesbyråer.

I dette tilfellet kom dødsannonsen fra begravelsesbyrået Fonus. 

– Det var ingen grunn til å stille spørsmål ved informasjonen. Vi hadde vært gjennom alt med søsteren hans, og det ville ha vært fornærmende å stille spørsmål. Det var ingen indikasjon på at noe var galt, sier Fonus' kontorsjef Jan-Åke Karlsson til nettstedet.

Dødsannonse i Sunnmørsposten

Dette er ikke første gang at levende har funnet sine egne dødsannonser. I Norge skjedde en lignende historie som Sven-Olofs i 2001. 19 år gamle Synnøve Stenvåg fant dødsannonsen sin i Sunnmørsposten, etter å i over ett år ha blitt trakassert av fremmede mennesker. 

I 2010 fant Claus Nørgaard Nielsen (35) fra Aalborg i Danmark både sin egen og datterens dødsannonse i avisa Nordjyske Stiftstidende.

Det ble offentliggjort at Claus og datteren Michelle (15) omkom i en trafikkulykke i Tyskland.

– Det må være en person med behov for hjelp som finner på å gjøre noe sånt, sa Nielsen til avisa etterpå.

 I februar 2013 trykket Göteborgs-Posten Nina Rangarts (35) dødsannonse. Annonsen ble sendt inn via avisas nettside i farens navn, og en kvinne ringte også inn til avisredaksjonen og bekreftet dødsfallet.