TERRORTRENING: Islamist-krigere i Syria hjernevasker utenlandske soldater til å bli terrorister. Foto: AP Photo/militant nettside
TERRORTRENING: Islamist-krigere i Syria hjernevasker utenlandske soldater til å bli terrorister. Foto: AP Photo/militant nettside

– Europeiske krigere i Syria får terrortrening

Britisk kontraterror-leder: – Folk skjønner ikke hvor alvorlig dette er.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange europeere som kjemper for islamistiske grupper i Syria, blir oppfordret til å utføre terrorangrep i hjemlandet, ifølge en islamistisk avhopper.

Mannen, som vil være anonym, var tidligere medlem av opprørsgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), er intervjuet av den britiske avisa Daily Telegraph nær grensa mellom Tyrkia og Syria.

Han hevder at unge krigere fra europeiske land og USA hjernevaskes til å tro på en ekstrem antivestlig ideologi.

– Utlendingene snakket ofte om terrorangrep. De var stolte av 11. september og bombeaksjonen i London, sier avhopperen.

Ved en anledning skal «hellige krigere» fra Storbritannia, Frankrike og USA ha diskutert hvilke mål de ønsket å angripe i hjemlandene sine. Amerikaneren håpet angivelig å sprenge Det hvite hus.

Sjefen for britisk kontraterror-politi, Richard Walton, sa i forrige uke at Scotland Yard har klare indikasjoner på at briter returnerer fra Syria med klare ordre om å utføre angrep på britisk jord.

– Jeg tror ikke offentligheten forstår hvor alvorlig dette er. Vi ser det hver dag, hundrevis drar til Syria for å krige, og hvis de ikke blir drept så blir de radikalisert, sa Walton ifølge avisa. 

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslår at mellom 30 og 40 nordmenn har reist til Syria for å kjempe sammen med opprørsgrupper der. PST har flere ganger uttrykt bekymring for at noen av dem kan bli motivert til å utføre voldelige aksjoner i Norge.

TV 2 har flere ganger møtt en av bakmennene som bistår norske islamister som vil reise til Syria. I September fortalte sjeik Omar Bakri Mohammad at tallet på nordmenn er høyere enn PSTs anslag. 

– Det er omtrent 65 av dem, fortalte han TV 2 i september i fjor.

(TV 2©NTB)