Lege Mette Sanden kastet seg i bilen da hun hørte om storbrannen

– Pakket bare de mest nødvendige sakene, fylte tanken og kjørte over fjellet.

Da lege Mette Sanden fikk høre om brannen i Lærdal natt til søndag, var hun ikke i tvil om hva hun måtte gjøre. 

– Jeg pakket bare de mest nødvendige sakene, kastet meg i bilen, fylte opp tanken og kjørte over fjellet. 

Sanden var nemlig i Skien i Telemark, og kjøreturen er på rundt fem timer. Hun får ros av overlege Geir Øverland for innsatsen. 

– Hun kastet altså alt hun hadde og kom inn for å hjelpe oss. Det synes jeg det står respekt av. 

Viser viktigheten av lokalsykehus

Gjennom søndagen behandlet Sanden mange pasienter, og viser til hvor viktig lokalsykehuset har vært i katastrofen. 

 – Nok en gang viser det at et lokalsykehus er viktig, og det har vi sett mange ganger på Lærdal sykehus, sier Sanden. 

Hun får støtte av overlege Øverland. 

– Bare det siste året har vi hatt to store katastrofer hvor vi har tatt imot masse pasienter. Både brannen i Gudvangatunnelen og nå. Denne gangen vet jeg faktisk ikke hvordan det hadde gått hvis vi ikke hadde hatt sykehuset. 

Øverland forteller til TV 2 at han sto midt i det, da sykehuset opplevde et av de mest dramatiske døgnene noen sinne. 

– Jeg var veldig redd da brannen startet. Da var jeg ute og jeg var like i nærheten av disse gasstankene og oljetankene eksploderte. Da var jeg bare 50 meter fra. Da sto vi plutselig i en ildmørje, forteller overlegen. 

Overlege Geir Øverland er usikker på hvordan det hadde gått hvis de ikke hadde hatt lokalsykehus denne gangen (Foto: Robert Reinlund / TV 2).
Overlege Geir Øverland er usikker på hvordan det hadde gått hvis de ikke hadde hatt lokalsykehus denne gangen (Foto: Robert Reinlund / TV 2).

– 13 husstander helt borte

Ordfører Jan Geir Solheim (Sp) har vært i krisemøte mandag morgen. Han forteller at 400 husstander fortsatt er uten strøm, og at det er manglende mobildekning i området. 

– 13 husstander er helt borte. De har mistet alt. 

Solheim forteller også at høst sannsynlig er flere hus som er røyk eller vannskadet, men at det har vært vanskelig å få full oversikt. 

– Det begynner å gå opp for flere at de har mistet alt de har. Da kommer det veldig mange spørsmål, og det er det vi i kommunen må prioritere nå, sier ordføreren.

Barnehagen og deler av skolen fikk strømmen tilbake søndag kveld, men holder stengt på mandag. 

300 personer er fortsatt evakuert, og 70 frivillige fra Røde Kors og Sivilforsvaret har patruljert sammen med nødetatene for å se at brannen ikke blusser opp igjen. 

Skal finne brannårsaken

Ifølge innsatsleder Erik Skjerdal var det enkelte oppblussinger i terrenget i løpet av natten, men dette skal ikke ha vært dramatisk. Det var ikke tilløp til brann på noen av branntomtene i løpet av natten. 

Mannskap fra Kripos har alt ankommet Lærdal, og flere vil komme mandag morgen. Innsatsleder Erik Skjerdal forteller at de sammen med Kripos vil jobbe med å finne brannårsaken i dag. 

– Det som er interessant er å finne ut hva som gjorde at brannen startet der den startet. Det er så langt ikke gjennomført noen avhør, sier Skjerdal til TV 2.