TREHUSBEBYGGELSE: Ordføreren i Lærdal, Jan Geir Solheim jobber selv på spreng for å hjelpe berørte etter storbrannen. Foto: Øystein Venås Sørensen/TV 2-montasje.
TREHUSBEBYGGELSE: Ordføreren i Lærdal, Jan Geir Solheim jobber selv på spreng for å hjelpe berørte etter storbrannen. Foto: Øystein Venås Sørensen/TV 2-montasje.

Lærdal-ordføreren: – Tøft for de berørte

LÆRDAL/OSLO (TV 2): Ordfører i Lærdal Jan Geir Solheim (Sp) sier situasjonen fort kan forverre seg i bygda natt til søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ordfører Jan Geir Solheim (Sp) befinner seg i 01.15-tiden i Lærdal Energis bygg i Lærdal.

– Her er det full beredskap. Fortsatt blåser det kraftig vind, og området er svært tørt, sier Solheim.

Ordføreren forteller at svært mange hus er berørt av brannen.

– Det er trehusbebyggelse i området som brenner. Det ligger også et lagerbygg svært nær i et industriområde. 

Vitner forteller til TV2.no at de hører flere eksplosjoner fra sentrum, samtidig som hele Lærdal lyses opp av storbrannen.

– Det siste vi har fått informasjon om er at det har gått noen gassflasker i luften i lagerbygget, sier han.

– Nå handler om å berge liv og helse

Personer har strømmet til sentrum for å hjelpe til å slukke brannen. Det har vært kritisk med vanntilførselen for brannmannskapene, og flere bønder har kjørt skytteltrafikk med vanntanker for å bistå. 

– Det er farlig å oppholde seg ute nå. Det blåser gnister fra husene og store trebiter flyr gjennom lufta. Nå må folk ta vare på seg og sine, og ikke prøve å redde huset, sier Solheim. 

– Klart dette er tøft

Selv har Solheim bidratt i redningsarbeidet.

 Jeg har selv vært og knust dører og fått ut folk. Det er ganske dramatisk, til slutt måtte jeg komme meg hit hvor det er strømtilgang, slik at jeg kan være tilgjengelig, sier han.

Selv bor ordføreren i en annen ende av bygda.

Alt tilgjengelig utstyr i kommunen er evakuert, og fylkeskommunens kriseledelse er på vei for å bistå kommunen. Både teknisk sjef og rådmannen bor like ved brannstedet, så begge de to er evakuert.

 Klart dette er tøft, de har jo både familie og sine bygg i området der det brenner, sier ordføreren.

– Helt fortvilet

Tidligere kommunalminister og Sp-leder Liv Signe Navarsetes mann, Lars Petter Nesse, var varaordfører i Lærdal frem til kommunevalget i 2011.

Nesse bor 10-11 kilometer fra brannstedet, men er også strømløs natt til søndag.

-Jeg har ikke selv vært og sett, men etter det jeg har hørt på radio høres det ille ut. Strømmen har også gått her, så dette er jo helt fortvilet, sier han.