DAGSLYS: Da dagslyset kom tilbake, kunne innbyggerne i Lærdal se storbrannens herjinger. FOTO: FREDRIK HOVE/TIPSER.NO / PRIVAT.
DAGSLYS: Da dagslyset kom tilbake, kunne innbyggerne i Lærdal se storbrannens herjinger. FOTO: FREDRIK HOVE/TIPSER.NO / PRIVAT.

Vitner til dramatikken:
– Brannen spredde seg fort. Den var overalt

Karoline (16) og Ida befant seg midt i flammehavet i Lærdal. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da storbrannen brøt ut i Lærdal sent lørdag kveld, rykket Karoline Steinsby og venninnen Ida ut for å hjelpe til med slukkingsarbeidet. 

Tenåringene hadde fått tilsendt bilder og videoklipp fra venner i området av brannen. Da de kom til Lærdal og så brannen selv, fikk de sjokk. 

– Først så vi bare masse flammer og røyk. Da vi kom nærmere så vi at husene sto i flammer, sier Karoline til TV 2. 

– Brannen spredde seg fort. Den var overalt, sier 16-åringen til TV 2. 

Slukningsarbeid

Alt av tilgjengelig mannskap i området rykket lørdag ut til Lærdal for å bidra i slukningsarbeidet, men været i området, samt at strøm- og mobilnettet er nede, har gjort arbeidet vanskelig. 

Politiet har sperret av et område i Lærdalsøyri fordi de frykter at flere gassflasker som tilhører en entreprenørbedrift skal eksplodere.

– Det er gassflasker i området som utgjør en eksplosjonsfare, sier Nils Eirik Eggen, pressevakt ved Sogn og Fjordane politidistrikt, til NTB søndag formiddag.

Han sier situasjonen i det brannherjede området ikke er under kontroll. 

Telenor jobber nå med å få opp igjen nettet med mobilvogner, og Post- og teletilsynet oppfordrer folk til å ikke belaste mobilnettet i området uten at det er svært viktig. 

– Dette er viktig, slik at kapasiteten i nettene blir brukt av dem som trenger det mest, skriver tilsynet i en pressemelding.

 

De frivillige som har bidratt i arbeidet roses for innsatsen de gjorde. 

– Vi hjalp til med å slukke glør i trær, busker og gresset. Vi sprang rundt med vann og gikk med brannslukningsapparatet og prøvde å slukke til før det tok helt av, sier hun til TV 2. 

 

 

 

40 personer innlagt

De siste tallene er at 30 hus i Lærdal sentrum har brent til grunn. 

Minst tre av husene ligger i et verneområde, og ett av dem hadde status som fredet. I tillegg har en rekke andre hus fått brannskader. 

40 personer er innlagt på sykehus med røykskader. Ingen skal være alvorlig skadd, bekrefter Terje Ulvedal i Helse Førde til TV 2. 

Følg utviklingen i Lærdal på TV 2s livesenter her.