– Vil forsvare oss som Atlético Madrid og angripe som Manchester City

Per-Mathias Høgmo henter inspirasjon fra Europas beste lag.

Abu Dhabi (TV 2): Norge møter Polen lørdag som avslutning på januarleiren de har hatt i De forente arabiske emirater. Fredag inviterte Per-Mathias Høgmo den norske pressen til en innføring i Norges spillestil.

- Forsvarsspillet vårt er veldig likt

Han dro paraleller til to av verdens beste klubblag. Og jobber med å få inn flere av de samme prinsippene hos de norske spillerne.

- Forsvarsspillet vårt er veldig likt Atlético Madrid, på måten de forsvarer seg. Du så det i 0-0-kampen mot Barcelona, de forsvarer seg i 4-4-2 med en ekstrem blokkforflytning hele veien. Og det stiller store krav, men det er ønskelig hos oss, der ligger listen, sier Høgmo, som tenker på et annet lag når han skal beskrive det offensive:

- Sånn som Manchester City spiller angrepsspill med nesten 2-2-4-2. Med to kanter som ligger og vandrer og er ekstremt spillbare. Og med to tunge spisser, Negredo som ligger og hugger, og Dzeko, som i de siste kampene faller litt ned, da får du den samme dimensjonen. Også har du høyreback Zabaleta som kommer gjennom hele tiden, sier landslagssjefen i innslaget over.

Kvalik-aktuelle

Foredraget til Høgmo og assistent Martin Foyston varte i vel 20 minutter. De gikk gjennom analyser og viste eksempler på video fra de siste kampene. Stikkordene er sittende midtbanespillere, vending av spill, å stå høyt, kanter som går inn i banen, meget offensive backer og spisser som løper skoene av seg.

- Vi ville gi dere et lite innblikk slik at dere lettere forstår hvorfor ting av og til blir som de blir. Dette er et spillsystem hvor man tar stor risisko, sa Høgmo.

Ligalandslaget han har tatt med seg til Midtøsten består av mange hjemlige spillere. Høgmo jobber nå med å lære systemet til alle som kan være aktuelle når alvoret starter med EM-kvalifisering i september. Selv om 10-15 spillere ikke kunne være med til Abu Dhabi, mener Høgmo at spillerne han nå har til rådighet også kan spille seg inn blant de aller beste.

- Det vil vise seg, det er jo bevegelse rundt spillere i forhold til klubb. Men det er ingen tvil om at noen av de kan bli aktuelle til kvaliken i september, sier Høgmo til TV 2.

Klar for debuten på City-anlegget

Apropos Manchester City: Under oppholdet har Norge trent på gigantiske Zayed Sport City sentralt i Abu Dhabi. Anlegget er reist av City-eier Mansour bin Zayed Al Nahyan. Dette er hans hjemby.

Thomas Kind Bendiksen og Abdisalam Ibrahim fikk sine A-lagsdebuter i 2-1-seieren mot Moldova onsdag. Mushaga Bakenga håper han får oppleve det samme mot Polen lørdag.

- Jeg har tro på at han tok meg med hit for å se meg i kamp, ikke bare i trening. Så jeg håper jo det, sier Esbjerg-spissen.

- Hva vil det bety for deg?

- Det betyr veldig mye, mye mer enn folk tror. Jeg har jobbet veldig hardt, fra G15 til U21 med mål om å få en A-lagsdebut, sier Bakenga, som var langt nede da han ble vraket til U21-mesterskapet i Israel i fjor.

Bakenga sier også at det er uaktuelt å dra tilbake til klubben som eier ham i Belgia, Club Brugge.

- De bruker meg feil, så det vil jeg ikke, sier Bakenga.

Esbjerg har en låneavtale med belgierne frem til sommeren. Spissen lar seg ikke stresse av at Martin Pusic nå har kommet fra Brann fordi han ikke ser på østerrikeren som samme spilletype.

Ut i fra fredagens trening ser det ikke ut til at Bakenga starter mot Polen. Jo Inge Berget har vondt i kneet og er usikker til kampen. Erik Huseklepp tar i så fall hans plass. Trolig står Kenneth Høie og Sten Grytebust hver sin omgang.

Høgmo drillet dette laget (4-4-2): Kenneth Høie - Espen Ruud, Tore Reginiussen, Stefan Strandberg, Ruben Kristiansen - Yann-Erik de Lanlay, Abdisalam Ibrahim, Thomas Kind Bendiksen, Morten Gamst Pedersen - Erik Huseklepp, Ola Kamara.