Forfatter-suksess bare 19 år gammel

Astrid har allerede skrevet fire romaner, en festspillforestilling, og en libretto til opera!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Likevel jobber Astrid Luisa Niebuhr (19) fulltid på en café i Bergen.

– Det har vært veldig greit for meg å jobbe her, for nå har jeg lært meg å lage mat, og det kunne jeg jo ikke før.

Når 19-åringen ikke jobber, sitter hun likevel på caféen, for det er der en helt vanlig jente får uvanlige idéer.

– Jeg liker det at folk snakker lavt. Så kan man bestille noe drikke, eller spise kake, den stemningen. Det er mennesker rundt, men det er ikke forstyrrende. Jeg liker at det er litt lyd, at det ikke er helt stille, forklarer Niebuhr.

Skaper sitt univers

Omgivelsene er hverdagslige, men inne i hodet skaper Astrid et magisk univers. Hun har utgitt tre romaner i Fabula-serien, «Aero», «Deamon», og «Magus» og den fjerde er straks klar for utgivelse fra forlage Panthera Publishing. 

Anette Sivertstøl (23) i det unge forlaget Panthere leter etter unge skrivetalenter blant annet ved å lese blogger.

– Jeg så med en gang at Astrid hadde et unikt skrivetalent. Når jeg leste «Aero» (i Fabula-serien) for første gang, var jeg helt fanget. Jeg leste ut boken raskt, men hadde allerede bestemt meg for å gi ut boken. Jeg gledet meg allerede til den neste boken. Astrid vet hvordan hun skal få leseren tvinnet inn i den fantasifulle historien sin. Astrid er ikke bare et fantastisk skrivetalent, men også en jente med pågangsmot og arbeidsvilje, forklarer Sivertstøl.

Forfatteren leser et utdrag for Lørdagsmagasinet fra den siste boken.

«Skrikende deres satt fast i halsen, og da de så den store burgunderrøde dragen klarte de ikke engang å reise seg. Dragen lukket døren med den spisse halen. Den betraktet dem med sine gylne øyne».

Trykk her for å lese et utdrag fra «Aero».

På verdenstoppen

Fantasy er en av verdens mest leste litteratursjangre. En av forklaringene er at sjangeren gjengir et univers for alle som føler de ikke passer helt inn.

– Magien, det er det jeg liker så godt med fantasy. Det er den ideelle verden, mener Niebhuhr.

Hun ble fascinert av fantasy allerede som 7-åring, da moren hennes leste en godnatthistorie om drager for henne. Sin første roman skrev hun i 9. klasse. 

Etter utgivelsene av de tre fantasybøkene i Fabula-serien fikk forfatteren et uventet oppdrag; skriv en libretto for Bergen nasjonale opera.

Fra operaen, hvor Stian Økland spiller hovedrollen. Foto: Robert Reinlund.
Fra operaen, hvor Stian Økland spiller hovedrollen. Foto: Robert Reinlund.

– Jeg var veldig usikker, hadde aldri gjort noe sånt før, jeg hadde ikke noe forhold til opera. Jeg hadde ingen anelse om hva jeg sa ja til.

Operasjef Mary Miller forklarer at hun lot seg imponere over Astids skrivekunst.

– Å ha en ung person skrive en opera for unge er unikt. Stemmen er virkelig fra en som er på samme alder som historien, utdyper operasjefen.

Moderne drama

17. januar hadde hennes stykke «Alt om min familie» urpremiere i Fana kulturhus.

– Det er et moderne familiedrama og handler om som noen som vil være den perfekte familie og prøver veldig hardt å holde den fasaden, forklarer hun. 

Hovedrollen som rebellen «Simen» gikk Stian Økland (23) som nettopp har fått platekontrakt med bandet «Seven Impale». Kollegene i progrockbandet har aldri hørt ham synge opera før, men Økland er åpen for det meste av musikk og studerer nå på Grieg-akademiet.

«Alt om min familie» handler om hvordan en ungdom som ikke passer inn snur opp ned på et hjem.

– Det er iallefall en reell historie som kan være universell også og som er veldig dagsaktuell kan du si, sier Økland.

Etter forestillingen skryter Astrid av Stian for hans rolletolkning.

– Jeg var veldig usikker på hvordan det kom til å bli da jeg skrev det. Men nå som musikken er på plass er det blitt utrolig bra, avslutter forfatteren selv.