Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13), til venstre, og Tirill Alette Huser Bølge var ute og red hest med vogn da de ble påkjørt og senere døde av skadene. Foto: Privat
Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13), til venstre, og Tirill Alette Huser Bølge var ute og red hest med vogn da de ble påkjørt og senere døde av skadene. Foto: Privat

Advokaten fraråder bilføreren å delta i Saras (13) begravelse

BJØRKELANGEN (TV 2): Den siktede sjåføren satt to timer i avhør med politiet fredag, men han kunne ikke forklare hvorfor dødsulykken skjedde da han var ute å kjørte bil sist lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå ønsker hans advokat Gunhild Lærum at det oppnevnes en sakkyndig i saken.

– Jeg er opptatt av at det skal oppnevnes en sakkyndig som kan si noe om topografi, værforhold og friksjon, slik at det kan gjøres en ekspertvurdering som kan gi noen svar på hva som skjedde denne dagen, sier Lærum til TV 2.

– Han fortalte om dagen det skjedde, dagen før, alt hva han har gjort. Han forteller at han var opplagt, uthvilt og at han for eksempel ikke holdt på med mobiltelefon. Ikke kjørte han spesielt fort heller, sier Lærum.

Ifølge Lærum forklarer imidlertid mannen om et noe krevende føre.

– Han forteller om underkjølt regn og is, og at han brukte vindusviskeren fordi det var yr i luften. Han mener at det var spesielt glatt. Utover dette var det ikke noe spesielt han kunne forklare, sier Lærum.

Advokaten forteller at hennes klient ønsker å gjøre alt han kan for å samarbeide med politiet.

– Men han synes det er vanskelig å se for seg en rekonstruksjon nå. Det føler han seg ikke i stand til på nåværende tidspunkt, sier Lærum.

ADVOKAT: Gunhild Lærum representerer mannen som kjørte på de to jentene sist lørdag. Foto: Berit Roald / Scanpix
ADVOKAT: Gunhild Lærum representerer mannen som kjørte på de to jentene sist lørdag. Foto: Berit Roald / Scanpix

Begraves neste uke

Sara Christiane Holmedahl Sandsmark og Tiril Alette Huser Bølge, som omkom i den tragiske ulykken ved Bjørkelangen lørdag, skal begraves neste uke. 

Tirsdag 21. januar skal Sara Christiane Holmedahl Sandsmark fra Bjørkelangen begraves i Løken kirke, mens Tiril Alette Huser Bølge fra Nes skal begraves i Blaker kirke torsdag 23. januar.

Mannen som er siktet for uaktsom kjøring etter dødsfallene, bodde selv i samme bygd som Sandsmark. Ifølge sin egen forsvarer vurderer nå mannen om han skal delta i begravelsen hennes.

Frarådet

I det lille lokalsamfunnet i Akershus vil begravelsen prege bygda sterkt - også sjåføren, som selv har barn på samme alder som Sandsmark.

– Han er veldig usikker på hvordan han skal forholde seg til begravelsen. Han vil meddele sin sympati, og det har vært kontakt mellom familiene. Han synes det er en tragisk situasjon, men skjønner at de vil ha sin private seremoni. Han synes det er forferdelig tungt å tenke på den dagen for alle, sier Lærum.

Saras familie presiserer overfor TV 2: «På spørsmål fra sjåføren har vi sagt at han gjerne må komme i Saras begravelse, men at han først og fremst må tenke på seg selv i denne situasjonen.»

– Har han tenkt å delta i begravelsen?

– Jeg har rådet han til ikke å gjøre det, sier Lærum.

– Vil han følge dette rådet?

– Han vet ikke hva som er riktig å gjøre i denne situasjonen, svarer forsvareren. 

Sara Christiane Holmedahl Sandsmarks båre vil tirsdag ankomme Bjørkelangen skole, før den vil bli lastet om til hestskyss som vil ta kisten frem til Bjørkelangen kirke. 

Kontakt mellom familiene

 Familiene til de to avdøde jentene har begge uttrykt sympati overfor mannen, og det understrekes at de ikke bebreider sjåføren for det som har skjedd. 

– Det er to familier som har mistet jentene sine. Men det er også en familie som må leve med den voldsomme belastningen som man sitter med. Vi føler veldig med den familien, sa Sara Christianes onkel, Nils Holmedahl til TV 2 tirsdag.

Til Romerikes Blad sa Tiril Alettes far følgende:

– Det var bare en ulykke. Tiril var på feil sted til feil tid, sa Tor Åge Bølge tidligere denne uken.  

Sjåføren har fått krisehjelp etter hendelsen, og har ikke vært i stand til å la seg avhøre siden ulykken. Han skal etter planen avhøres fredag kveld. 

– Hva som skjedde og hvorfor det skjedde er det vi håper å få svar på under avhøret, sier lensmann i Aurskog-Høland, Svein Engen til TV 2.