Vil skjerpe kravene til utenlandske vogntogsjåfører

– Underlig utspill, svarer samferdselsminister Kjetil Solvik Olsen (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skjer hver vinter: dårlig skodde vogntog eller sjåfører med liten erfaring, skaper kaos på norske veier. Det kan bli svært dramatisk. 

– Når det er for billig, er det som regel noe som er galt, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap).

Hun mener man i transportbransjen ser at en ukultur i ferd med å spre seg.

– Vi ser at det i alt for stor grad lønner seg å kjøpe transporttjenester av transportører som ikke følger norsk lov.

Nå vil Trettebergstuen vil forhindre at transportselskaper velger billige og useriøse sjåfører uten rett kompetanse og utstyr.

– For eksempel så er det ingen grunn til at utenlandske sjåfører ikke skal måtte ha glattkjøringskurs når norske sjåfører må ha det.

Arbeiderpartiet fremmer torsdag et representantforslag på 10 punkter for å få bukt med de mange vogntogulykkene på norske vinterveier, et av dem er krav om glattkjøring.

– Underlig forslag

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen mener utspillet er underlig, og skjønner ikke hvorfor Arbeiderpartiet ikke gjennomførte tiltakene da de selv satt med makten.

– De rødgrønne har hatt muligheten i åtte år. Jeg er veldig glad for at de nå begynner å se de løsningene de burde iverksatt mens de satt i regjering.

Samferdselsministeren mener mange av forslagene i utgangspunktet er Frp sine og sier de allerede er godt i gang med å innføre flere av punktene på Arbeiderpartiets liste. 

– Jeg synes det er bra at de fremmer forslagene. Dette er jo en bekreftelse på stort sett den politikken vi allerede holder på å iverksette. Så sånn sett så gir det oss ekstra ryggdekning for det arbeidet vi gjør.