LUKSUSVARER: Du kan spare mange tusen på å kutte ned på varer du egentlig ikke trenger.
LUKSUSVARER: Du kan spare mange tusen på å kutte ned på varer du egentlig ikke trenger.

Så mye kan du spare på å droppe luksusvarene

Regn ut hvor mye penger og hvor mange kalorier du kan spare på å droppe usunne vaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når sulten melder seg, kan det være fristende å raske med seg en pølse eller bolle fra kiosken, og en liten sjokoladebit etter en lang arbeidsdag kan jo ikke skade. Et par øl på byen og noen glass vin til middagen hører med.

Med god økonomi og et hektisk liv, er det lett for nordmenn å gå i disse fellene daglig. 

– Spiste til det ble tomt

Laila Rønningen (60) fra Sunndal var en ekte livsnyter.

– Jeg var glad i god mat og noen glass med vin. Og om jeg hadde sjokolade i huset, spiste jeg til det ble tomt, forteller hun.

Når hun skulle på ferieturer, sørget hun for å kjøpe med rikelige mengder med sjokolade, vin, konjakk og røyk. 

HADDE «LUKSUSVANER»: Laila Rønningen koste seg med sjokolade, god mat og vin. Nå har hun lagt om livsstilen. Se hvordan hun ser ut i dag nederst i artikkelen.
HADDE «LUKSUSVANER»: Laila Rønningen koste seg med sjokolade, god mat og vin. Nå har hun lagt om livsstilen. Se hvordan hun ser ut i dag nederst i artikkelen.

– Jeg kjøpte nok til at jeg skulle være sikker på at det holdt gjennom ferien, og gjerne også når jeg kom hjem igjen. Jeg hadde både økonomien og viljen til å kose meg med dette, forteller hun.

Spar inn både penger og kalorier

Disse «luksusvarene» inneholder kalorier du ikke trenger, kalorier som legger seg på toppen av ditt dagsbehov. Og du har mye å spare på å droppe de små utskeielsene, for hver kalori teller.

– Vi tar utgangspunkt i at hvis man spiser 1000 kilokalorier ekstra hver dag, så vil man i teorien kunne legge på seg en kilo i uka, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Nimi, Kari Sellæg.

I vår kalkulator kan du regne ut hvor mye du kan spare både i kalorier og økonomi dersom du kutter ut uvanene.

Det skal ikke mer til enn en halvliter brus, en kaffe latte og litt over 100 gram sjokolade hver dag til før du kan gå opp en kilo i uka. Dette forutsetter at kaloriene kommer i tillegg til ditt dagsbehov, og ikke erstatter de vanlige måltidene.

Test selv i kalkulatoren:

 

Kan gå opp seks kilo med kaffe latte

Sellæg forklarer at det er mye mindre som skal til enn det folk flest tror.

– Hvis du drikker et glass vin hver dag, blir det 735 kcal ekstra i uka. På ett år kan det gi en vektøkning på 5,5 kilo, sier Sellæg.

– En kaffe latte på vei til jobb kan bli hele 6,5 kilo i året. Man vil ha den samme vektnedgangen hvis man kutter kaffe latten og bare drikker svart kaffe, forklarer hun.

For mange vil den hektiske hverdagen føre til mange unødvendige kalorikilder.

– La oss si at du tar en pølse med brød i kiosken, kanskje på vei hjem fra jobb eller når du følger barna på trening, for eksempel tre ganger i uka. Dette gir en vektøkning på over 5 kilo i løpet av et år, sier hun.

Også viktig for økonomien

Det er ikke bare det at kaloriene blir ekstra, men ofte vil den usunne maten ta plassen til andre matvarer med bedre næringsinnhold.

– Dette viser hvor viktig det er å planlegge dagen og ta med matpakke, sier Sellæg. 

Det er ikke bare kaloriene som teller. Dropper du de usunne vanene, vil du også merke det på økonomien. En pølse og brus hver dag, vil bli hele 20.000 kroner i året. En pakke røyk om dagen, blir 50.000 kroner i året. 

Sjekk i kalkulatoren hvor mange tusen du kan spare!

– NÅ er jeg en livsnyter

Laila klarte i løpet av ti uker å slutte med de usunne varene, i tillegg til å bytte ut fete matvarer med sunnere varianter. Hun begynte også å trene, og kroppen er ikke den samme som før.

– Jeg har fått et helt nytt liv! Alt er mye lettere nå, og jeg kan gjøre alt det jeg ikke orket å gjøre før. Det er NÅ jeg er en livsnyter, jeg kan nyte alt det livet har å by på, sier hun.

I DAG: Laila har fortsatt å trene og spise sunt etter «Sporty» og lever i dag et lettere og lykkeligere liv enn før! Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2
I DAG: Laila har fortsatt å trene og spise sunt etter «Sporty» og lever i dag et lettere og lykkeligere liv enn før! Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2