Kaggestad om dopingpåstander: – Skremmende lesning, det gjør meg bekymret for norsk idrett

Mener kampen mot doping har vært en vits.

Oslo/Bergen (TV 2 Sporten): nsdag ble det kjent at den tidligere antidopingtoppen Mads Drange (32) mener å ha funnet sport av doping hos norske utøvere. 

I boken «Den store dopingbløffen» retter han krass kritikk mot det internasjonale dopingarbeidet, og mener altså å ha funnet mistenkelige funn i norske blodprøver. 

I boken beskriver han konkret hvordan han gikk frem etter å ha mottatt store mengder bloddata fra norske utøvere i form av anonymiserte Excel-ark.

«Overraskelsen var stor da jeg etter hvert støtte på noen profiler med en betydelig større variasjon, og ofte med store svingninger på kort tid som verken stemte overens med høydeopphold, sykdom eller andre faktumer. Flere ganger måtte jeg dobbel- og trippelsjekke om det jeg så stemte, for etter å ha prøvd alle mulige forklaringer klarte jeg ikke å finne noe annet svar på disse resultatene enn bloddoping», skriver Drange.

– Gjør meg bekymret for norsk idrett

TV 2-ekspert Mads Kaggestad har lest utdrag fra Dranges bok, og er rystet. 

– Det lille jeg har fått med meg av utdrag fra boka er skremmende lesning, det gjør meg bekymret for norsk idrett, sier Kaggestad. 

– Samtidig kan det føre til en prosess som styrker troverdigheten enda mer, og får frem tiltakene som skal til for først og fremst ta de som jukser, og ikke minst sørge for at vi har et verktøy som også systematiserer blodprøver og slike ting, så det ikke er noen tvil om man kan mistenke utøvere eller ikke, fortsetter Kaggestad. 

Han synes det er ekstra rystende at det kommer fra Drange, som har hatt en sentral posisjon i Antidoping Norge.

– Her har du Mats Drange som er spesialist. Han sier at her er det tydelige indikasjoner på bloddoping. Det er skremmende. Vi liker å tro at vi her i Norge har kultur og etiske regler som gjør at man styrer unna den type handlinger, sier Kaggestad. 

I boken skriver Drange at han kjenner navn på utøvere med mistenkelige verdier, men han navngir ikke noen av de som han mistenker. Det gjør han helt rett i, mener Kaggestad.

– At det ikke kommer ut tror jeg er riktig, for i den tidsperioden han skriver om så var det ikke er verktøy som kunne dømme på bakgrunn av de opplysningene, nemlig blodpasset. Det kom for alvor, i sykkel i alle fall, i 2008. De fleste idretter har fremdeles til gode å iverksette den type virkemidler, sier han.

Drange er også nådeløs mot idrettesledere i sin krasse kritikk mot antidopingarbeidet.

«Du skal være enten dum, ha dårlige rådgivere eller være svært uheldig for å teste positivt», skriver han i boken sin.

– Kampen mot doping har vært en vits

Kaggestad stiller seg bak kritikken av idrettstoppene. 

– Jeg er helt enig. Idretten har store hull når det gjelder hvor konsekvent de er i antidopingarbeidet. Det er stor grad av strutsepolitikk, å stikke hodet ned i sanden og også beskytte de dopede utøverne. Det er jo enkelt, for da unngår man negative overskrifter og pengene strømmer inn. Men da beskytter man de dopede utøverne, og det er helt feil, påpeker Kaggestad, som mener det først er de siste årene vi har vært vitne til en skikkelig dopingdebatt. 

– Først nå er doping på agendaen. Det har ikke vært på agendaen før de siste to årene, også internasjonalt. Kampen mot doping har vært en vits. Boka til Mats Drange styrker den påstanden fra meg, og den debatten som kommer om dopingproblematikken nå er det idretten trenger dersom den skal leve opp til verdiene den har, sier Kaggestad.

 Elofsson: – Det forekom rykter
Også i vårt naboland Sverige har uttalelsene til Drange vakt oppsikt. Den tidligere langrennsløperen, og nå Viasat-ekspert, Per Elofsson er spent på hva som nå kan komme frem.

– Dette må jo være en person med veldig god oversikt over de norske løperne sine blodverdier. Det er veldig tunge anklagelser. Det er klart at det blir spennende å se hva som kommer ut av det, sier han ifølge viasat.se. 

Han forteller om mistankene som gikk i skimiljøet under hans aktive karriere.

– Det forekom rykter og man merket at enkelte løpere og lag forbedret seg markant foran visse perioder. I høyden merket man formtopper som utgjorde en helt annen kapasitet hos løperne. Det var jo ganske tydelig med finnene i Lahti, sier han.

Han tror likevel nordmenne er uskyldige.

– Jeg hadde ingen mistanke om at de norske holdt på med noe ulovlig under min karriere, sier han.