Solberg møtte Cameron og diskuterte Joshua French

Storbritannias statsminister David Cameron hilser på sin norske kollega Erna Solberg i 10 Downing Street, London. REUTERS/Facundo Arrizabalaga/Pool (BRITAIN - Tags: POLITICS)
Storbritannias statsminister David Cameron hilser på sin norske kollega Erna Solberg i 10 Downing Street, London. REUTERS/Facundo Arrizabalaga/Pool (BRITAIN - Tags: POLITICS)

Statsminister Erna Solberg (H) vil ta opp situasjonen til norsk-britiske Joshua French i Kongo under møtet med sin britiske kollega David Cameron onsdag.

Erna Solberg sa på veien inn i Downing Street at hun håpet det skulle bli tid til å drøfte situasjonen til dødsdømte French under det bare 40 minutter lange møtet.

– Jeg håper vi i alle fall får drøftet situasjonen litt. Vi har et veldig godt samarbeid med britene om Joshua French. Britene har en større tyngde i disse sakene og de har en tilstedeværelse, en egen ambassadør, som har hjulpet oss mye i dette arbeidet, sier Solberg til NTB.

Den norsk-britiske dødsdømte fangen har i snart fem år sittet i kongolesisk fengsel. Forrige uke skulle han på nytt for retten, tiltalt for drap på sin venn Tjostolv Moland i august i fjor, men saken er foreløpig utsatt til 21. januar fordi French er for syk til å stille i retten.

Selv om all etterforskning har slått fast at ingen kan lastes for dødsfallet, har kongolesisk militær påtalemyndighet tatt ut tiltale mot 31-åringen. Fordi French både har norsk og britisk statsborgerskap er begge lands myndigheter involvert i å finne en løsning på saken. I retten i Kinshasa i forrige uke var både britiske og norske diplomater til stede.

Det er også første gang på 23 år at en konservativ norsk statsminister møter en konservativ britisk. Og mens Solberg nok helst vil inn i EU, har Cameron lovet britene en folkeavstemning om de skal ut.

– Ethvert land må foreta sine egne vurderinger av hva som er riktig i denne sammenhengen. Egoistisk sett fra norsk side håper jeg de kommer til å bli, for det er bra at det er noen som ikke er så opptatt av å fordype alle tingene i EU, sier Solberg til NTB før møtet.

– EU som indre marked og samarbeidsplattform er veldig viktig, og det er vanskelig å se at et land som Storbritannia har mer å tjene på å stå helt utenfor, fortsetter hun.

Storbritannia er en viktig økonomisk partner for Norge. Britene henter rundt en firedel av gassbehovet sitt fra norsk sokkel, og det norske oljefondet har store investeringer i den britiske hovedstaden. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2