OMKOM I ULYKKE: Sondre Bjartland (51), som er alvorlig skadd etter helikopterulykken ved Sollihøgda, mistet broren i denne helikopterulykke på Dovre i 1987. (Foto: Bent Ramberg / VG / NTB SCANPIX)
OMKOM I ULYKKE: Sondre Bjartland (51), som er alvorlig skadd etter helikopterulykken ved Sollihøgda, mistet broren i denne helikopterulykke på Dovre i 1987. (Foto: Bent Ramberg / VG / NTB SCANPIX)

Skadde Sondre (51) mistet broren i helikopterulykke i 1987

Sondre Bjartland, som er alvorlig skadd etter helikopterulykken ved Sollihøgda, mistet broren i helikopterulykke i 1987. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et helikopter tok tirsdag av fra Norsk Luftambulanses base på Lørenskog. De var på vei til en trafikkulykke på E16 ved Sollihøgda. Helikopteret styrtet da det gikk inn for landing, og pilot Bjørn Nergård (52) og anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) omkom

Redningsmannen om bord, Sondre Bjartland (51), ble fraktet til Oslo universitetssykehus med alvorlige skader. 

Styrtet på Dovrefjell

I 1987 styrtet et redningshelikopter fra Norsk luftambulanse på Dovre. De tre som var om bord i helikopteret omkom. I tillegg til et av hjelpemannskapene som kom til etter ulykken av hjertesvikt, ifølge NRKs reportasje fra 1987

En av de som var om bord i helikopteret, Øyvind Bjartland, var broren til mannen som nå ligger alvorlig skadet på sykehuset. Han var også redningsmann på helikopteret. 

Flygesjef i Norsk luftambulanse, Erik Normann, bekrefter opplysningene overfor TV 2. 

– Det stemmer det. Det legger bare ytterligere til den fryktelige byrden de pårørende har. Det er en fryktelig situasjon for familien, det er det, sier Normann. 

Han forteller at familie og pårørende er samlet på OUS, der Bjartland nå ligger alvorlig skadet. 

Ulykken skjedde på Dovrefjell, fem kilometer fra Fokstua. Legehelikopteret var på vei fra Dombås til Tynset, da ulykken skjedde.

Vil finne årsaken til ulykken

Helikopteret som styrtet i 1987 var av typen Bulkow 105. Tirsdag styrtet Norsk luftambulanses helikopter av typen Eurocopter EC135. Dette er den samme typen som styrtet i Glasgow i november. 

Dette er nå fraktet vekk, slik at Havarikommisjonen og politiet kan granske helikopteret, i håp om å finne årsaken til ulykken. 

– Blant våre mest erfarne

Administrerende direktør i Norsk Luftambulanse, Syver Leivestad, fortalte på en pressekonferanse at mannskapet om bord i helikopteret hadde forrige oppdrag i går kveld klokken åtte, og dermed var uthvilte

– Det var et veldig erfarent crew, både legen, redningsmannen og piloten. De har fløyet veldig mange timer for Norsk Luftambulanse, og har solid utdanning og erfaring før det også.

– Det er blant våre mest erfarne som var med i ulykken, påpeker Leivestad.