OMKOM: Den 52 år gamle piloten Bjørn Nergård (innfelt) er en av de to som omkom. (FOTO: Espen Hansen / TV 2 / Norsk luftambulanse)
OMKOM: Den 52 år gamle piloten Bjørn Nergård (innfelt) er en av de to som omkom. (FOTO: Espen Hansen / TV 2 / Norsk luftambulanse)

Ulykkespilot hadde jobbet i Luftambulansen siden 1991

Luftambulansen beskriver de to omkomne etter ulykken som noen av de mest erfarne de hadde. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er sjåføren, og jeg skal frakte legen, redningsmannen og utstyret ut.

Slik beskrev pilot Bjørn Nergård (52) sin jobb til Østlandets Blad i et intervju fra 2008. Nergård omkom sammen med den 38 år gamle anestesilegen Anders Rostrup Nakstad i helikopterulykken ved Sollihøgda tirsdag

De to var sammen med en tredje person på oppdrag etter at en lastebil hadde veltet på E16 da ulykken skjedde. 

22 års erfaring

Nergård begynte som pilot i Norsk Luftambulanse i 1991, etter ti år med 720-skvadronen på Rygge. 

– Å gjennomføre oppdraget trygt, både i forhold til pasienten og de andre om bord, inkludert din egen sikkerhet. Det er helt klart det viktigste, understreket Nergård overfor avisen.

Han var gift, og etterlater seg fire barn. 

22 år etter at han begynte hos Norsk Luftambulanse, mistet Nergård livet i den tragiske ulykken. 

Helikopteret tok av fra basen på Lørenskog, der 52-åringen var stasjonert, i retning Sollihøgda. En lastebil hadde veltet på E16 ved Sønsterudtunnelen. Det var da helikopteret skulle gå inn for landing at det gikk galt. 

Lidenskapelig seilflyger

Den andre omkomne, Anders Rostrup Nakstad (38), jobbet som anestesilege ved Oslo universitetssykehus.  Nakstad var fra Skedsmo, men bosatt i Oslo. Han var ifølge VG også gift, og hadde to barn. 

Anders Riise (H), som for tiden er ordfører i Hareid, hadde Nakstad som lærer ved paramedicstudiet på Høgskolen i Lillehammer. Han har møtt Nakstad ved flere anledninger, og forteller at han var dedikert til tjenesten. 

Riise husker Nakstad som en flink lege og pedagog.

– Han var en veldig flink, ung og fremadstormende lege, som også står sterkt i ambulansemiljøet, sier Riise til TV 2.

I et intervju med Tidskriftet for Den norske legeforening fra 2001, forteller Nakstad om sin lidenskapelige interesse for seilflygning. 

– Det store med denne sporten er samspillet med naturkreftene. Man er totalt avhengig av vinder, oppdrift og terreng, sier Nakstad til tidsskriftet.

– Veldig erfarent crew

Administrerende direktør i Norsk Luftambulanse, Syver Leivestad, fortalte på en pressekonferanse at mannskapet om bord i helikopteret hadde forrige oppdrag i går kveld klokken åtte, og dermed var uthvilte

– Det var et veldig erfarent crew, både legen, redningsmannen og piloten. De har fløyet veldig mange timer for Norsk Luftambulanse, og har solid utdanning og erfaring før det også.

– Det er blant våre mest erfarne som var med i ulykken, påpeker Leivestad.

Så helikopteret styrte

Kjell Erik Stensland (38) er yrkessjåfør og kom til lastebilulykken ved Sollihøgda tirsdag ettermiddag.

Han sier til TV 2 at han sto ved siden av ambulansen da legehelikopteret kom mot ulykkesstedet.

Klokken var da ca 10.45.

– Det skulle lande i åpningen foran tunellen, og var på vei ned dit. Men så ser jeg at det kjører rett inn i høyspentledningen, som gikk cirka 60 meter unna tunnelåpningen.

Helikopteret gikk da rett i grøfta på andre siden av veien. 

To kristisk skadde

I tillegg til de to døde er den siste person som var om bord i helikopteret kritisk skadet. Det er en 51 år gammel mann. 

Sjåføren av lastebilen er en utenlandsk mann i 40-årene, melder Ringerikes Blad. Ifølge avisen er mannen kritisk skadet.

 Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier i en pressemelding at det er en trist dag for norsk helsetjeneste. 

– Vi har mistet dyktig personell, på vei for å hjelpe andre. Min dypeste medfølelse og mine tanker går til familie, pårørende og kolleger av de omkomne og involverte, sier Høie.

– Nå er det viktig at Havarikommisjonen og politiet finner ut hva som skjedde og hvorfor.

To personer mistet livet da dette helikopteret fra Norsk luftambulanse styrtet på Sollihøgda. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
To personer mistet livet da dette helikopteret fra Norsk luftambulanse styrtet på Sollihøgda. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix