Forbannet Klomsæt nektet å hilse på statsadvokaten

Den profilerte advokaten står tiltalt for å ha lekket dokumenter i 22. juli-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Advokat Sigurd Klomsæt er tiltalt for å ha lekket et bilde av Anders Behring Breivik til pressen. Klomsæt nektet straffskyld da ankesaken startet i lagmannsretten mandag. 

Mandag startet ankesaken mot advokaten som ble frikjent i Oslo tingrett i fjor. En forbannet Klomsæt nektet å ta statsadvokat Kristian Jarland i hånden da saken startet. 

– Sigurd Klomsæt er tiltalt for å ha lekket cirka 5500 sider av straffesaksdokumentene i 22. juli-saken til media, sier Jarland.

Omstridte bilder

Saken mot Klomsæt ble reist fordi politiet mente å kunne bevise at Klomsæt lekket bilder av Breivik 3. februar 2012.

Bilder som ble gitt til bistandsadvokatene i terrorsaken - deriblant Klomsæt - ble vannmerket. Bilder som kom på trykk i en rekke medier, hadde ifølge politiet Klomsæts vannmerking.

Klomsæt ble ilagt en bot på 20.000 kroner for grov uforstand i tjenesten, men Klomsæt nektet å vedta boten. Dermed endte saken som straffesak i Oslo tingrett. 

Advokaten ble frikjent i en enstemmig dom, hvor det ble rettet kraftig kritikk mot politiet.

Mulig medhjelper

Likevel ble saken anket. I fjor mente påtalemyndigheten at Sigurd Klomsæt selv sto for lekkasjen. Nå mener de at flere kan være involvert.

– Påtalemyndigheten mener at han må ha hatt en medhjelper for å kunne foreta denne lekkasjen, sier statsadvokat Kristian Jarland.

– Vet dere hvem denne medhjelperen er?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere nærmere. Vi kommer tilbake til det under ankeforhandlingen.

– Hvis det er medhjelpere, hvorfor er ikke de tiltalt?

– Det er flere andre som er siktet i saken, men avgjørelsen om det skal tas ut tiltale, må vi komme tilbake til etter at denne straffesaken er avgjort.

Lever på trygd

Sigurd Klomsæt kjemper sitt livs viktigste kamp. Etter å ha mistet advokatbevillingen, må han nå leve på støtte fra Nav.

– Det er en forferdelig situasjon, og det kommer jo av den ulykkelige anklagen som er satt fram mot ham. Han har ikke vært i stand til å kunne jobbe og havnet til slutt på Nav, uten mulighet til å tjene de klientene som stadig ringer til ham, sier forsvarer Arvid Sjødin.