Thomas Morgenstern falt stygt i skiflygingsbakken i Kulm. Foto: NRK.no
Thomas Morgenstern falt stygt i skiflygingsbakken i Kulm. Foto: NRK.no

Nytt skrekk-fall for Morgenstern

På sykehus med hode- og lungeskader etter fall i Kulm.

Østerrikeren Thomas Morgenstern falt stygt på trening i skiflygingsbakken Kulm fredag. Sesongen kan fort være over for 27-åringen.

Kjetil Strandbråten skal kommentere hopp for TV 2 under OL. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Kjetil Strandbråten skal kommentere hopp for TV 2 under OL. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 I sitt annet treningshopp gikk han rundt og gikk i kulen med ryggen først på 100 meter, viser video på NRKs nettsider.

Fysioterapeut Herbert Leitner sier til østerriksk tv at Morgenstern først var bevisstløs etter fallet, men kom raskt til bevissthet.

– Han kunne også bevege armer og bein, det er viktig for oss. 

Sent fredag ettermiddag meldes det fra sykehuset i Salzburg at Morgenstern er ved bevissthet, men har fått alvorlige hode- og lungeskader i fallet. Tilstanden betegnes som kritisk, men det skal ikke være noen livstruende skader. Han vil bli værende på intensivavdelingen for overvåking i ytterligere 72 timer.

– Risikoen ved en hodeskade er at tilstanden kan forverres. Det er alltid en fare for at det finnes blødninger i hodet, sa avdelingsleder Wolfgang Voelckel ifølge nyhetsbyrået DPA.

Thomas Morgenstern falt stygt under trening.  AFP PHOTO / APA/ EXPA/picturedesk.com / Auer Erich
Thomas Morgenstern falt stygt under trening.  AFP PHOTO / APA/ EXPA/picturedesk.com / Auer Erich

– Dessverre hans egen feil

Etter å ha studert TV-bildene, er Tom Hilde klar i sin analyse.

- Det er grusomt å se et fall som dette. Men det er nok dessverre hans egen feil at det skjer. Han gjør en teknisk feil som gjør at den høyre skia slår borti den venstre. Når den begynner å falle ned, så får han luft ovenfra, og da er han sjanseløs, sier Hilde til TV 2.

Han har sett flere lignende nesten-fall fra østerrikeren før.

- Han har vært nære å gjøre det samme i Planica tidligere. Det er på grunn av måten han hopper på. Han er rå i satsen, og kommer fort opp. Men ting som kommer fort opp, de faller noen ganger fort ned også, dessverre.

Han håper Morgenstern kommer seg etter fallet.

- Noen hoppere får skrekken etter et fall. Jeg håper virkelig ikke det skjer, men dette var jo voldsomt. Han falt stygt i 2003, og den gangen kom han tilbake, sier Hilde.

– Et veldig stygt fall

TV 2s hoppekspert Kjetil Strandbråten sier at han har vært i kontakt med sportssjef Clas Brede Bråthen, som har snakket med de norske trenerne.

– De sier at det har vært noen smådumper inn i overgangen på hoppet, som gjorde at Morgenstern kommer litt ut av balanse, og han kommer veldig langt fram. 

Strandbråten sier at Morgenstern ga full gass på hoppet.

– Da blir det litt i overkant. Du ser at den venstre skien hans går ut og stopper aldri. Den vrenger seg og får vind opp på den og da går det sånn som det går. Det var et veldig stygt fall. Vi får håpe at det går bra med ham. 

– Hva tenker du når du ser at han faller?

– Da får du bare veldig vondt inne i deg. Det er ikke noe ålreit å se sånne skihopp. Du ser at han slår hodet ordentlig hardt nede i kulen der. Det er ikke noe ålreit å se på, sier Strandbråten, som tviler på Morgensterns OL-deltagelse. 

Falt i desember også

Det er annen gang på fire uker at Morgenstern har hatt en ublidt møte med unnarennet i en hoppbakke.

Han falt stygt også i Titisee-Neustadt i desember hvor han brakk en finger etter å ha blitt slått bevisstløs.

Morgenstern hadde derimot en stor opptur under den tysk-østerrikske hoppuken der han tok annenplassen bak landsmannen Thomas Diethart.

 (©NTB)