RUTINERT: Kristian Kjelling representerer rutinen i det norske EM-laget. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
RUTINERT: Kristian Kjelling representerer rutinen i det norske EM-laget. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

TV 2-ekspert: – Jeg tror det går mot historiens beste plassering

Frode Scheie mener alt ligger til rette for norsk jubel i håndball-EM.

Les alt om håndball her!

Søndag starter EM for de norske håndballherrene. Island er motstander i første kamp.

Et islandsk lag som er sterkt redusert av skader.

Stjernen Alexander Petersson, forsvarssjefen Ingimundur Ingimundursson og tysklandsproffene Olafur Gustafsson og Olafur Ragnarsson er alle skadet.

Duoen Gudjon Valur Sigurdsson og Arnor Atlason er også skadet, men ble tatt med i troppen.

Det gjør TV 2s håndballekspert Frode Scheie til optimist før åpningskampen.

– Jeg ser Norge som klar favoritt mot Island. Det er nøkkelkampen. Dette er sannsynligvis det svakeste laget Island har stilt siden forrige årtusen, når en ser på alle skadene de har. Hvis man snakker om at Norge har et ungt lag, så er det ingenting mot det Island har, sier den tidligere landslagsmålvakten.

Realistisk med femteplass
Scheie tror Norge kan gjøre sitt beste mesterskap noensinne.

– Jeg tror det går mot den historisk beste plasseringen for et norsk herrelandslag. Det betyr at man blir nummer tre i mellomrunden og spiller om femteplass. Vinner vi den kampen så er det den beste plasseringen Norge noen gang har tatt. Den muligheten mener jeg er til stede, mener Follo-treneren.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet!

MÅ VÆRE KLOK: Robert Hedin.
MÅ VÆRE KLOK: Robert Hedin.

Dersom Norge skulle ryke ut i gruppespillet, mener Scheie at de har feilet skikkelig.

- Ryker Norge i gruppen så vil det være et enormt tilbakesteg for norsk herrehåndball, med tanke på den satsingen som nå gjøres med landslaget. Det kan også få store konsekvenser for hele Rio-prosjektet til Hedin, sier han.

For det er ikke bare Island som er svekket i Norges gruppe.

Spania må klare seg uten målvaktsduoen Arpad Sterbik og Jose Javier Hombrados. I tillegg er verdens kanskje beste linjespiller, Julen Aguinagalde, tvilsom med en lyskeskade.

– Vinner man mot Island, kan Norge gå inn i kampen mot Spania, etter en dags pause, med senkede skuldre. Der møter man et spansk lag som er sterkt redusert fra det som vant VM. Begge målvaktene er borte. De stiller kanskje med det svakeste målvaktsparet de noen gang har hatt. Aguinagalde er heller ikke 100 prosent, og det vil svekke dem veldig. Jeg tror mulighetene mot Spania er større enn man tror, men selvfølgelig er Spania store favoritter, analyserer Scheie.

Lagledelsen kan avgjøre
For så venter Ungarn. Heller ikke de stiller like sterkt som de har gjort de siste årene.

Magyarene kommer trolig uten Laszlo Nagy. Høyrebacken er en av verdens aller beste spillere, men har pådratt seg et brudd i foten. Lagets andre store stjerne er Gabor Csaszar, men playmakeren har vært en skygge av seg selv etter overgangen fra Veszprem til Paris Saint-Germain, og han har bare spilt sju kamper for det franske stjernegalleriet denne sesongen.

– Norge får nok en hviledag før det er kamp mot Ungarn, som vi alltid har spilt jevnt mot. Det har litt med måten Ungarn spiller på. Det er mye fysikk, og det er sjelden de feier over noen motstander. Et sløvt Norge tapte med seks mål borte i VM-play off, men vant med fire hjemme. Da var Nagy med og svært sentral. Med Nagy ute nå, så ser jeg det som en 50-50-kamp, hvor coachingen fra benken trolig avgjør, mener håndballeksperten.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet!

SKADET: Håvard Tvedten står mest sannsynlig over Norges første kamp i EM.
SKADET: Håvard Tvedten står mest sannsynlig over Norges første kamp i EM.

Scheie mener altså at Norge bør gå videre fra gruppen, og sjansene for å ta med seg to poeng er store. I mellomspillet krysser Norges gruppe med den trolig svakeste gruppen i EM. Danmark er kanskje den største gullfavoritten i mesterskapet, men Makedonia, Tsjekkia og Østerrike er lag Norge skal være bedre enn.

– Man har brukt to år på å bygge et lag mot dette mesterskapet. Da skal man ha kommet lengre enn et sliten makedonsk lag, som mangler sin beste playmaker. Et tsjekkisk lag som er helt avhengig av Filip Jicha, og som vi slo greit i forrige kvalifisering. Og et Østerrike, som er spennende, men som vi var klart bedre enn sist vi møttes, mener Scheie.

Med en seier eller to i mellomspillet, vil Norge fort være i posisjon for å spille om en femteplass i EM, noe som vil være den beste plasseringen et norsk herrelandslag har fått i et mesterskap. Sjetteplassen fra EM på hjemmebane i 2008 er foreløpig bestenotering.

- Ikke noe ungt lag
Landslagssjef Robert Hedin har flere ganger påpekt at Norge stiller et ungt og urutinert lag i EM.

– Det er mange unggutter, men det er meningen at vi gjør et større bytte, og vi har ingen andre. Vi har tatt med mange som kan bli veldig, veldig bra, men vi må ha litt tålmodighet, sa Hedin til TV 2 etter tapet for Qatar.

Scheie vil ikke være med på at Norge stiller med et så veldig ungt lag i EM. Gjennomsnittsalderen er 27 år, og spillere som Kristian Kjelling, Håvard Tvedten, Ole Erevik, Bjarte Myrhol, Børge Lund og Erlend Mamelund har stor mesterskapsrutine.

– Det er ikke et juniorlag. Det er et godt, rutinert lag som har vært med på mye. 27 år er ikke et ungt håndballag. Vi snakket under VM for kvinner at Norge hadde et gammelt landslag og et generasjonsskifte sto for tur. Da var snittalderen 27 år. Det er altså ikke et ungt lag. Jeg synes vi har en fin snittalder i forhold til å prestere bra, mener TV 2-eksperten.