Dødssyke Jane Marie Hoffmann tok sitt eget liv torsdag kveld på en klinikk i Sveits. Foto: Scanpix Danmark
Dødssyke Jane Marie Hoffmann tok sitt eget liv torsdag kveld på en klinikk i Sveits. Foto: Scanpix Danmark

Familien: – Jane smilte helt til det siste

Danske Jane (53) valgte å ta sitt eget liv på en klinikk i Sveits torsdag.

Jane Marie Hoffmann (53), fra Århus i Danmark sovnet stille inn på Dignitas-klinikken i Sveits torsdag kveld. Ved sin side hadde hun ektemannen Kim (59).

Tobarnsmoren led av den uhelbredelige nervecellesykdommen ALS og besluttet at hun ønsket å dø for egen hjelp før sykdommen lammet henne fullstendig.

– Hun fikk fred og det ble akkurat slik hun ønsket det. Hun smilte til det siste, forteller familien til den danske avisen BT.

Jane valgte å stå frem i media fordi hun ønsker en lovendring i Danmark, at uhelbredelig syke skal få muligheten til å få tilbudt aktiv dødshjelp.

På sin Facebook-vegg skrev hun «De vi elsker går aldri bort, de går bare i forveien».

Saken vakte enormt engasjement hos TV2.nos lesere torsdag.

Helt til siste sekund kunne hun ombestemme sin beslutning om å begå et assistert selvdrap, men hun var sikker i sin sak.

– Hvis du ombestemmer deg drar vi bare hjem igjen. Da fikk vi i det minste sett Sveits, sa hennes mann, Kim Hoffmann, til henne.

Han beskriver hennes siste dag som «en god dag, helt til Jane skulle dra avsted».

Inntil hun dro til klinikken torsdag kveld var hun sammen med hennes mann og deres to barn, Rikke (23) og Rune (26), på et hotell i Zurich.

Uhelbredelig sykdom

Det er kun to år siden hun fikk konstatert muskelsvinn. I august fikk hun så vite at hun led av den uhelbredelige nervecellesykdommen ALS.

Prognosen har kun en utgang. Sykdommen ville lamme henne fullstendig til slutt. Derfor besluttet hun å ta sitt eget liv før hun mistet all kontroll.

– Det er vanskelig, veldig vanskelig når man har barn man elsker høyt. Men det er det beste for meg og for dem, sa Jane til den danske avisen BT for to uker siden.

Siden jul har hun følt seg dårligere og dårligere og hadde problemer med å gå og snakke.

– Jeg er ikke redd for å dø, men redd for å leve. Jeg ville ikke risikere at jeg ikke selv fikk trykke på knappen. Da ville jeg for alvor vært fanget, sa hun.

Betalte 100.000

Selvdrapet skjedde på den sveitsiske klinikken Dignitas og prisen var vel 100.000 kroner.

– Det virker urettferdig at man må til utlandet for å få hjelp til å dø. Det burde man kunne bestemme selv. Hvorfor skal jeg holdes i live for enhver pris? Hvorfor skal jeg lide hvis jeg ikke har lyst?, spurte Jane.

Det var Jane selv som trykket på knappen som startet å overføre giftsoffet Pentobarbital inn i henne via en sonde. 

Tårevått farvel

Jane hadde forberedt sin dødsdag i knapt en måned. Fredag 13. desember fikk hun vite at datoen i Sveits ville bli 9. januar.

Siden brukte hun mye tid til å forberede sin egen død. Hun skrev tale og valgte musikk til sin egen begravelse, samt skrev to lange brev til sine to barn.

Da hun fikk dommen var hun ikke i tvil om beslutningen.

– Min mor døde av Alzheimer i 1984. De siste ni månedene var hun innlagt på et pleiehjem og kunne ingenting. Det var et mareritt for hele familien og ikke verdig, sa Jane.

Hun valgte å være helt åpen om sykdommen og beslutningen, blant annet på sin egen Facebookside. Det ble mange tunge stunder da hun tok farvel med kjente og kjære.

– Det er mange det skal sies farvel til og det har vært tårevått hver gang, forteller Kim Hoffmann.

Dette er en av bygningene i Zurich hvor klinikken Dignitas utfører assistert selvdrap. AFP PHOTO / Sebastian DERUNGS
Dette er en av bygningene i Zurich hvor klinikken Dignitas utfører assistert selvdrap. AFP PHOTO / Sebastian DERUNGS

– På den annen side er det greit å kunne få lov å si farvel til gamle kolleger eller venner, poengterer han.

Som sin kone valgte han å se det positive i den vanskelige situasjonen.

– Vi har vært opptatt av å hygge oss, snakke sammen og gråte sammen, sier han.

Forbudt i Norge

I Danmark er det hverken lovlig å yte aktiv dødshjelp eller begå assistert selvdrap. En rapport fra 2013 viste at 71 prosent av Danmarks befolkning mener at aktiv dødshjelp burde være lovlig.

Også i Sveits er aktiv dødshjelp ulovlig, men assistert selvdrap er lovlig. Siden 1990 har mange tusen fått hjelp til å ende sitt liv i Sveits.

I Norge er aktiv dødshjelp forbudt. Høyre og KrF er klare motstandere. I 2009 vedtok FrP på landsmøtet at de ville gå inn for aktiv dødshjelp i sitt prinsipprogram.