Snakker ut om kampen: Ville ha foreldreomsorgen for Breivik

Stemoren til Anders Behring Breivik har bare gode minner fra massemorderens barndom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dokumentaren «Stemorens fortelling», som sendes på TV 2 i morgen klokken 21.45, står Tove for første gang fram og forteller om sitt nære forhold til stesønnen som ble terrorist.

– Han var en nydelig liten gutt. Han likte godt at jeg leste for han. Han sa sånne rørende ting som «ja, men kan du det da? Har du tid til det da?» Han var litt snusfornuftig, husker jeg, sier Tove i dokumentaren.

Forsøkte å få omsorgen for Breivik

Hun traff Anders for første gang sommeren 1983 etter at hun hadde giftet seg med Anders sin far, Jens Breivik. De to fikk umiddelbart god kontakt.

Hun forteller om forsøket på å overta omsorgen for Anders Behring Breivik høsten 1983, etter at psykologer hadde konkludert med at den lille gutten burde fjernes fra sin biologiske mor. 

– Hvis vi hadde fått ansvaret for han så måtte jeg ha betraktet han som min unge. Og det var ikke vanskelig å forestille seg. Men dommen ble avsagt og den var helt klart. Da var det moren som skulle ha ansvaret. Jeg kan bare spekulere i om det hadde gjort noe forskjell, men det tror jeg det hadde gjort, sier stemoren. 

Se reportasje øverst i artikkelen.

Det siste møtet

Da Anders var 14 år var ekteskapet mellom stemoren og Jens Breivik over. Men Tove holdt kontakten med Anders også etter at hun ble skilt.

Siste gang de møttes var 10. mars i 2011 – 135 dager før terroraksjonen. Massemorderen besøkte stemoren hjemme i hennes leilighet på Frogner i Oslo, hvor de spiste pizza og blant annet mimret om gamle dager. 

Så stesønnen som terrorist på TV

Våren 2011, like før terroraksjonen, ble det stadig vanskeligere for Tove å få til møter med sin tidligere stesønn, som hun hadde kjent i 28 år. 

– Det var noe med firmaet hans hele tiden. Han skulle kjøpe inn ting og det ble vanskeligere og vanskeligere å få tak i han på telefonen. Han var så opptatt, sier Tove i TV 2-dokumentaren.  

Noen timer etter terroraksjonen gikk det opp for henne hva stesønnen hadde vært opptatt med. I likhet med resten av Norges befolkning fulgte stemoren med på nyhetssendingene den 22. juli. Plutselig ble tv-ruta fylt med et bilde av Anders Behring Breivik.

– Det var et voldsomt sjokk. Jeg følte nesten at jeg stod på siden av meg selv. Jeg ville ikke innse at dette virkelig var som det var, sier stemoren. 

Advokat: – Står på det samme

I dag sitter Breivik i Skien fengsel under Norges strengeste sikkerhetsregime, eller det som etter Straffegjennomføringsloven heter «særlig høyt sikkerhetsnivå».

– Han er undergitt det som etter straffegjennomføringsloven heter særlig høyt sikkerhetsnivå, og det er det strengeste sikkerhetsnivå som lovgivningen gir oss anledning til å benytte, sier Jan-Erik Sandlie, assisterende direktør i Kriminalomsorgen

Sandlie forteller at deres årsbudsjetter har økt med 4,6 millioner kroner som følge av de ekstra ressurser håndteringen av Breivik krever.

Skrev 700 brev i fjor

Massedrapsmannen viser ingen tegn til anger.

– Nei, han står på det samme som ståsted som han gjorde under rettssaken og den forklaringen han avga der. Det står han ved fullt og helt, sier hans advokat Tord Jordet.

På tross av å ha sittet på isolasjon i fengsel siden terroraksjonen 22. juli 2011, tyder lite på at han vil gi opp sitt prosjekt.

– Han har en meget sterk psyke, så han takler det godt etter forholdene. I fjor skrev han vel om lag 700 brev. Mange av disse var jo identiske, men mange var også unike. De aller fleste av disse blir stanset. Det er kun en mikroskopisk del som slipper gjennom, sier Jordet.

– Skjønner mindre og mindre

I dokumentaren tar TV 2 Tove med til regjeringskvartalet. For første gang ser hun ødeleggelsene på nært hold. Hun blir sterk preget av det hun ser.

 Det er så omfattende at det er helt uvirkelig. Jeg skjønner egentlig mindre og mindre av hva som har skjedd her, sier hun. 

I fjor døde moren til Anders Behring Breivik og det har gjort det lettere for Tove å fortelle sin historie om stesønnen som endte opp som massemorder.

 Det er vel tiden som har hjulpet mest. Livet må gå videre og du må jo bare fungere og prøve å ikke ha det i bakhodet hele tiden, sier Tove til TV 2.

Se klipp fra  «Stemorens fortelling» her: