Fra slitent og lakserosa til moderne og stilig kjøkken

Slik lagde vi det blå kjøkkenet!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er et slitent lakserosa kjøkken som møter oss når vi kommer på befaring til «Villa Hurlumhei». 

Kjempekoselig hus, koselig familie og også et trivelig kjøkken, men jeg forstår godt at husets tenåring Amalie ønsker at vi skal modernisere det hele.

For kjøkkenet er velbrukt, preget av forskjellige impulskjøp og kanskje ikke så funksjonelt lenger, når man ser på helheten.

Se før og etter-bildene øverst i saken!

Olivers plan

Her må det inn lys, sier designer Oliver Heath, overbevist om at det er bedre å ha spisebordet i karnappen enn midt på gulvet.

Sofaløsningen som er der fra før er han heller ikke så begeistret for, den er for stor. Det mener han også om den eksisterende peisovnen, ikke bare er den for stor, men også ganske farlig. Glødende varm står den der, midt i rommets trafikksone...

UTGANGSPUNKTET: Et gammeldags og uoversiktlig kjøkken med en kamin midt i rommet.
UTGANGSPUNKTET: Et gammeldags og uoversiktlig kjøkken med en kamin midt i rommet.

Så dermed tar det ikke lange tiden før det kommer tegninger fra Oliver: Nytt og lyst kjøkken med masse benkeplass, oppbevaring fra gulv til tak konsentrert i enden av kjøkkenet og plass til laptopparbeid. En ny liten sofa i enden av trappen og ny peisovn bort fra midten av rommet gjør susen. Også litt større vinduer på kortveggen, blomsterkasser i trappeavsatsen, svevende elementer og belysningsfinesser…

Grunnarbeidet

FRAM MED MÅLEBÅNDET: Vi planlegger nøye...
FRAM MED MÅLEBÅNDET: Vi planlegger nøye...

Vi starter med å rive det gamle kjøkkenet og fjerne den gamle peisovnen og det gamle gulvet. Heldigvis er gulvet under de gamle plankene og skiferområdet brukbart, så med litt plater og avrettingsmasse, går det greit å klarlegge for nygulvet.

Det nye gulvet er hvitoljet ask, lyst og fint, og heldigvis slipper vi å legge det selv. Det er nok å gjøre på et slikt kjøkkenprosjekt, og vi har lært at det er smart å investere i profesjonelle gulvleggere som gjør dette på noen kjappe timer etter at vi er gått for kvelden.

FÅ BORT DET GAMLE: Alt det gamle må rives ut.
FÅ BORT DET GAMLE: Alt det gamle må rives ut.

Veggen der den gamle kjøkkeninnredningen var, blir gipset og sparklet, dette for å få en fin overflate og for at vi skal ha fliser over benken.

Så går vi løs på alt malerarbeidet. Vinduskarmer, tak og vegger,- alt skal få nymalte og fine overflater.  

Vi er nøye mer grunningsarbeidet, vasker med avfettende middel (for eksempel Salmiakk), bruker Kvist- og Sperregrunn på umalte treoverflater og Heftgrunn på tidligere malte flater. Og så er det på med så mange toppstrøk som skal til.

Kjøkkenet

Det nye kjøkkenet er et Kvikk kjøkken, litt annerledes å montere enn Ikea som vi har brukt mest tidligere, men Oliver ønsker dette kjøkkenet da det har litt høyere underskap enn Ikea.

Snekker Halvor monterer alle elementene i uthuset, og så er det bare å bære det hele på plass når veggflatene er klare.

FORNY MED MALING: Vi maler vinduskarmene.
FORNY MED MALING: Vi maler vinduskarmene.

Eller, «bare og bare», å bære inn og sette på plass er greit, men det er likevel mange tilpasninger som skal gjøres når man skal inn i et rom som ikke er helt rettvinklet, og der målene ikke alltid går helt opp med kjøkkenmodulenes standardmål.

Heldigvis er gutta flinke til slikt, så resultatet blir bra. Skuffer og skap har plass til å la seg åpne, hvitevarene får strøm, og vasken får vann og avløp. Mye å tenke på og tidkrevende arbeid.

Av en eller annen grunn ender alle opp i samme krok av kjøkkenet på slutten av et slikt prosjekt, det er der alle har arbeid igjen å utføre…

Fliser og benkeplate

NY FLISER: Fliser i duse farger ble montert.
NY FLISER: Fliser i duse farger ble montert.

Den nye benkeplaten er et monster av en benkeplate. Kjempelang og i ett stykke. Ikke fritt for at byggmester Andreas er litt nervøs for at den skal passe, det skjer alltid noe med målene når man rehabiliterer ett rom. Men som ved et under: Etter at vi har fått den inn vinduet passer den akkurat. Og den er griselekker! 

Flisene er i ulike blå- og gråfarger, og med ulik overflatestruktur. Oliver bruker lang tid på å finne ut hvordan han vil ha dem satt sammen, de er nemlig «Harlequin»-formede og det finnes mange alternative måter å danne mønster på.

MONTERING AV SVEVENDE BORD: Vi fester det svevende bordet med vaier, dette er et prosjekt vi alle er veldig spente på...
MONTERING AV SVEVENDE BORD: Vi fester det svevende bordet med vaier, dette er et prosjekt vi alle er veldig spente på...

Han ender opp med liggende fliser, ganske tilfeldig satt sammen. Tilfeldig høres lett ut, men er det ikke... Einar har et ganske stort strev med å lime dem på veggen på den måten Oliver ønsker det. Men, du verden så fint det blir!

Svevende benkeplate og bord uten bein

FESTES GODT: Det skal i hvert fall ikke falle ned, bare gynge litt.
FESTES GODT: Det skal i hvert fall ikke falle ned, bare gynge litt.

Dette har designer Oliver snakket lenge om. Bordet skal ikke ha bein, og benkeplaten som stikker skal ikke ha understell. Det måtte mye tenking til for å løse dette. Benkeplaten er vanskeligst. Den må nemlig tåle ganske mye vekt, og helst monteres på en pen og smekker måte. Løsningen her blir å forankre den godt i underskapene (vi ofret vel øverste skuff om jeg ikke husker feil) og å forsterke den ved å frese ut for et stålstag på undersiden. Og det fungerte!

FRAM MED BENKEPLATA: Benkeplata skal stikke utenfor kjøkkenskapet!
FRAM MED BENKEPLATA: Benkeplata skal stikke utenfor kjøkkenskapet!

Bordet skulle henge fra taket. Her hadde vi en del diskusjoner. For er det praktisk med et svevende spisebord? Et bord som gynger når man kommer borti det, som ikke kan flyttes, og som har fire vaiere fra taket og ned?

- De kan jo bare sette ben på det om de ikke liker det, var Olivers argument.

Vi var ganske nysgjerrige på hvordan det ville være å sitte ved et gyngende bord.

Så dermed var det ut på jakt etter egnet vaier, strekkfisker og så videre. Seilmaker er et sted man finner slikt. Og om du noen gang tenker på å gjøre noe lignende: Sjekk taket og vær sikker på at du treffer bjelkelaget når du skrur i kroker, og vær sikker på at materialene du bruker tåler belastningen.

Møbler og peisovn

MALING AV VINDUER: Det var mye malearbeid.
MALING AV VINDUER: Det var mye malearbeid.

Ny sofa i enden av trappen måtte vi lage. Her var det viktig å utnytte plassen og da er det ofte best å bygge ut fra rommets mål. Understellet ble snekret i ask og lasert med hvitt for å få til samme utrykk som det hvitlaserte gulvet. Samme materiale og behandling på blomsterkasseromdeleren.

Møbeltapetsereren fikset puter til sofaen og trakk dem i et blått ullstoff. Vinduene på veggen ble byttet med noen som rakk litt lenger ned på veggen, slik ble det utsikt også fra den nye sofaens plassering.

Ny peisovn ble montert i hjørnet foran sofaen, en liten ovn tilpasset rommets størrelse slik at det går an å fyre uten at det blir alt for varmt. For å plassere ovnen her, måtte vi opp med brannhemmende plater på veggen, samt stålrørspipe opp gjennom taket og ut. Det lar seg ofte fint gjøre å montere dagens ovner på steder der det ikke er pipe, snakk med en peisovnleverandør.

Ferdig!

Etter en rekke små detaljer til, så ble vi omsider ferdige.

Designer Oliver fra Storbritannia dro sliten og lykkelig hjem igjen og vi pakket bilene, glade for å være ferdige med det første prosjektet i vår tiende sesong. Og familien? De ble ganske så glade, tilsynelatende også for det svevende bordet. Mer om det i en annen sak her på siden.

Og vi sier takk til Amalie som sendte oss søknaden fra Villa Hurlumhei, det var en trivelig og lærerik uke!  

RESULTATET: Se så fint det ble!
RESULTATET: Se så fint det ble!