ENORME MENGDER: Aldri før har Tollvesenet beslaglagt så mye narkotika og illegale stoffer som i 2013. (Foto: Tollvesenet)
ENORME MENGDER: Aldri før har Tollvesenet beslaglagt så mye narkotika og illegale stoffer som i 2013. (Foto: Tollvesenet)

Rekordmange narkotikasmuglere ble tatt på fersken i 2013

Fjorårets beslag har en verdi på om lag 400 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2013 var et godt år for Tollvesenet, til smuglernes fortvilelse. Aldri før har Tollvesenet gjort så mange narkotikabeslag som i fjor. I løpet av året ble det gjort nær 4000 beslag i Norge og mengdene har en gateverdi på om lag 400 millioner kroner.

– På den ene siden er det trist at vi har et så stort narkotikaproblem i Norge at vi gjør så store beslag, men på en annen side så er det jo Tollvesenets jobb å stanse det som kommer og sånn sett er vi fornøyd med jobben vi har gjort i 2013. Vi har gjort gode beslag, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til TV 2. 

Røse forteller at Tollvesenet ser en ny smuglertrend.

– Det som har økt veldig mye i år er Khat og disse nye syntetiske narkotiske stoffene som er produsert i illegale laboratorier. Vi ser også en tendens til at smuglerne smugler mindre volum på hvert smuglingsforsøk. Det er fordi at hvis de blir tatt og smugler mye, så mister de en kjempestor fortjeneste. Å smugle mindre i flere forsøk er smuglernes forsikringstjeneste, sier Røse.

Kjempebeslag i desember

Tollvesenet gjorde før jul i fjor ett av de største kokainbeslagene i Norge noensinne, da 145 kilo av stoffet ble funnet i banankasser på Økern i Oslo 10. desember. 

– Det er mer enn kokainbeslaget de 3-4 foregående årene. Etter norske forhold er det helt enormt, sier Røse til TV 2.

Gateverdien på stoffet er anslått til å ligge på mellom 50 og 100 millioner kroner. 

– Kokainen var smuglet og pakket i kasser med bananer. I Equador pakket smuglerne kokainen ned i banankasser og da var tanken at de skulle forsøke å ta det ut igjen når kassene kom til bestemmelsesstedet. Vareeier, importør og transportør er helt uvitende om dette, og smuglerne klarte ikke å få stoffet ut igjen før vi gjorde vår kontroll, forteller Røse.

Beslaget er det nest største tollbeslaget  av kokain noensinne i Norge. Det største tollbeslaget av kokain i Norge var på 153 kilo, og ble i 2005 avdekket om bord i fartøyet «Crusader» i Mosjøen i Nordland.

Se video om kjempebeslaget i banankassene her:

Bekymret for utviklingen

De nær 4 000 narkotikabeslagene som ble gjort i fjor omfatter betydelige mengder amfetamin, kokain, heroin, cannabis, khat og narkotiske tabletter.

I tillegg kommer det frem at den ulovlige medikamentbruken i Norge er stor, med et beslag på 537 000 narkotiske tabletter, 209 000 enheter dopingmidler og 381 000 enheter ulovlige medikamenter i fjor. Disse illegale stoffene er Røses største bekymring.

– Disse stoffene er lett tilgjengelige og billige, og jeg er veldig bekymret for utviklingen, opplyser Røse i en pressemelding som oppsummerer alle narkotikabeslagene Tollvesenet har gjort i 2013.