KOMMER IKKE PÅ GRUNNLOVSJUBILEET: Kong Carl Gustaf av Sverige har meldt avbud med en begrunnelse kongehusekspert, Kjell Arne Totland mener er helt urimelig. (Foto: Scanpix)
KOMMER IKKE PÅ GRUNNLOVSJUBILEET: Kong Carl Gustaf av Sverige har meldt avbud med en begrunnelse kongehusekspert, Kjell Arne Totland mener er helt urimelig. (Foto: Scanpix)

Kongeekspert med knallhard kritikk av svenskekongen

– Carl Gustaf bør ombestemme seg, dette blir bare dumt, sier Kjell Arne Totland om kongens avslag på invitasjonen til grunnlovsjubileet på Eidsvoll.

Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia takket nei til å delta på grunnlovsjubileet på Eidsvoll 17. mai fordi kongen ikke besøker andre land på deres nasjonaldag.

– Kongen besøker ikke andre nasjoner på deres nasjonaldag, sier fungerende informasjonssjef Annika Sönnerberg på Det kongelige slott i Sverige.

TV 2s kongeekspert, Kjell Arne Totland, er rystet over det svenske avslaget. 

– Jeg trodde nesten ikke mine egne ører da jeg hørte det svenske hoffets begrunnelse for at kong Carl Gustaf har takket nei til å delta ved markeringen av grunnlovsjubileet på Eidsvoll 17. mai. Jeg trodde jo faktisk at kongen måtte ha andre, viktige gjøremål siden han takket nei, sier Totland og legger til:

– Men han er jo ikke invitert til Norge for å feire 17. mai med oss, men selve årsaken til at det er vår nasjonaldag.

Totland påpeker at begivenheten på Eidsvoll i 1814 ikke bare en viktig del av Norges historie, men hele Nordens historie.

– Det som skjedde i Norge i 1814 fikk betydning også for dansk og svensk historie og de tre nasjonene vi er i dag, sier han. 

Danmarks kongefamilie deltar

Folketinget i Danmark har gitt tilbakemelding om at dronning Margrethe og hennes mann prins Henrik vil delta på feiringen utenfor Eidsvollsbygningen.

– Avslaget fra svenskekongen og hans rådgivere kan bare karakteriseres som misforstått og historieløst. Faktisk mest for kong Carl Gustafs egen skyld, for dette blir bare dumt, sier Totland.

– Carl Gustaf bør ombestemme seg!

Les «Kongebloggen» til Kjell Arne Totland her.

 (TV 2/NTB)