Kongeekspert med knallhard kritikk av svenskekongen

– Carl Gustaf bør ombestemme seg, dette blir bare dumt, sier Kjell Arne Totland om kongens avslag på invitasjonen til grunnlovsjubileet på Eidsvoll.

KOMMER IKKE PÅ GRUNNLOVSJUBILEET: Kong Carl Gustaf av Sverige har meldt avbud med en begrunnelse kongehusekspert, Kjell Arne Totland mener er helt urimelig. (Foto: Scanpix)
KOMMER IKKE PÅ GRUNNLOVSJUBILEET: Kong Carl Gustaf av Sverige har meldt avbud med en begrunnelse kongehusekspert, Kjell Arne Totland mener er helt urimelig. (Foto: Scanpix)

Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia takket nei til å delta på grunnlovsjubileet på Eidsvoll 17. mai fordi kongen ikke besøker andre land på deres nasjonaldag.

– Kongen besøker ikke andre nasjoner på deres nasjonaldag, sier fungerende informasjonssjef Annika Sönnerberg på Det kongelige slott i Sverige.

TV 2s kongeekspert, Kjell Arne Totland, er rystet over det svenske avslaget. 

– Jeg trodde nesten ikke mine egne ører da jeg hørte det svenske hoffets begrunnelse for at kong Carl Gustaf har takket nei til å delta ved markeringen av grunnlovsjubileet på Eidsvoll 17. mai. Jeg trodde jo faktisk at kongen måtte ha andre, viktige gjøremål siden han takket nei, sier Totland og legger til:

– Men han er jo ikke invitert til Norge for å feire 17. mai med oss, men selve årsaken til at det er vår nasjonaldag.

Totland påpeker at begivenheten på Eidsvoll i 1814 ikke bare en viktig del av Norges historie, men hele Nordens historie.

– Det som skjedde i Norge i 1814 fikk betydning også for dansk og svensk historie og de tre nasjonene vi er i dag, sier han. 

Danmarks kongefamilie deltar

Folketinget i Danmark har gitt tilbakemelding om at dronning Margrethe og hennes mann prins Henrik vil delta på feiringen utenfor Eidsvollsbygningen.

– Avslaget fra svenskekongen og hans rådgivere kan bare karakteriseres som misforstått og historieløst. Faktisk mest for kong Carl Gustafs egen skyld, for dette blir bare dumt, sier Totland.

– Carl Gustaf bør ombestemme seg!

Les «Kongebloggen» til Kjell Arne Totland her.

 (TV 2/NTB)

 

Mer innhold fra TV 2