Tollere fant 145 kilo kokain gjemt i banankasser

Et av de største kokainbeslagene gjort i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tollvesenet gjorde før jul i fjor et av de største kokainbeslagene i Norge noensinne da 145 kilo av stoffet ble funnet i banankasser på Økern i Oslo.

– Pakkene med kokain veier totalt 145 kilo. Det er enormt. Dette ene beslaget er like stort som Tollvesenet har beslaglagt de tre foregående årene til sammen, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til Dagbladet.

Bananene i kassene fra Ecuador lå til modning hos Bama på Økern, men ti av kassene inneholdt bare noen få bananklaser. Beslaget ble gjort 10. desember og narkotikaen har en anslått verdi på rundt 50 millioner kroner.

Bjørn Røse sier et gjennomsnittlig kokainbeslag ligger fra en halv til én kilo og at 10-20 kilo regnes som en veldig stor narkotikasak.

Politiet er nå på jakt etter bakmennene. Kokainen havnet trolig i banankassene allerede i Ecuador, før kassene ble fraktet til Tyskland og videre i en trailer til Oslo. Både trailersjåføren, Bama og den norske importøren regnes som uskyldige tredjeparter i saken.

Banankassene stod i Bamas lokaler på Økern. Bananene tilhører en annen leverandør, og Bama ønsker derfor ikke å kommentaren saken. 

STORT BESLAG: Pakkene med kokain veier totalt 145 kilo. Foto: Toll - og avgiftsdirektoratet
STORT BESLAG: Pakkene med kokain veier totalt 145 kilo. Foto: Toll - og avgiftsdirektoratet

– Dette har ingenting med Bama å gjøre. Bananene tilhører en annen leverandør. De stod til modning hos oss på Økern, sier en ordknapp sier informasjonssjef Hanne Linnert til TV2 

FUNNET PÅ ØKERN: Bananene lå til modning hos Bama på Økern da beslaget ble gjort 10. desember. Foto: Toll - og avgiftsdirektoratet
FUNNET PÅ ØKERN: Bananene lå til modning hos Bama på Økern da beslaget ble gjort 10. desember. Foto: Toll - og avgiftsdirektoratet

– Dette er selvfølgelig veldig ubehagelig, men Bama har ikke noe med dette å gjøre. Derfor ønsker jeg ikke å kommentere saken ytterligere, sier Linnert. 

Ifølge Bjørn Røse har smuglerne trolig lagt narkotikapartiet i banankassene uten at transportøren eller mottakeren i Norge hadde kjennskap til det. Oslo-politiet forsøker nå å finne ut om planen kan ha vært å hente ut partiet før det kom til Oslo.

I juni i fjor fant Coop-ansatte i Danmark 185 kilo kokain i bananleveranser fra Sør-Amerika. 20 kilo med hvitt pulver var pakket inn i militærgrønne vesker som var skjult i to banankasser, og det var noen Coop-ansatte som ante uråd da noen av kassene var tyngre enn de andre.

(TV 2/NTB)