Johnsrud Sundby holdt unna og vant Tour de Ski

Chris Jespersen sørget for at det ble dobbelt norsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alpe Cermis/Bergen (TV 2): Martin Johnsrud Sundby holdt unna for en jagende Chris Jespersen på den siste etappen i Tour de Ski. Røa-løperen klatret alpinbakken mesterlig og ble den første norske herreløper til å vinne Tour de Ski sammenlagt.

Han mener det er gjevere enn å vinne OL-gull.

DOBBELT NORSK; Chris Jespersen og Martin Johnsrud Sundby omfavnet hverandre etter Tour de Ski-avslutningen.
    

 

 

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DOBBELT NORSK; Chris Jespersen og Martin Johnsrud Sundby omfavnet hverandre etter Tour de Ski-avslutningen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Personlig synes jeg det er råere å være sterk over ti dager enn å treffe den ene dagen. Jeg har alltid sett på Tour de Ski-vinneren som en komplett skiløper. Det er stort å være den skiløperen, sier Sundby.

Tok en sving av gangen
Sundby hadde god kontroll på en dag med ruskete vær. Snøen lavet ned da Sundby slet seg opp monsterbakken.

– Det var en vanskelig dag å gå først på. Det var fryktelig, fryktelig tungt føre. Det er aldri en fordel å gå først i snøvær. Jeg var ikke happy i morges da jeg så at det gikk fra regn til snø, sier Sundby.

– Jeg fokuserte på en sving av gangen. Jeg tenkte veldig korte strekk av gangen. Det ble avgjørende, sier Sundby. 

Han innrømmer at presset har vært stort de siste dagene. Sundby forteller at han har slitt med søvnen.

– De tre-fire siste dagene har jeg vært mye nervøs og redd for at det ikke skulle holde. Det var deilig, men det har kostet. Nå kan jeg ikke vente på å komme hjem til Markus og min kjære, sier Sundby. 

Har kalkulert inn sykdomsperiode
De neste dagene skal han slappe helt av.

– Jeg er trygg på at planen min funker frem mot OL. Jeg har til og med kalkulert inn en sykdomsperiode nå i forkant av OL. Jeg vet at det ikke kommer til å koste meg noen ting, sier Sundby.

– Det er en fantastisk følelse helt innerst i sjelen. Det er forferdelig mye hardt arbeid som ligger bak dette. Mye følelser, sier Sundby til NRK.

Jespersen startet som tredjemann før søndagens etappe, men parkerte Petter Northug jr. i bakken og kapret andreplassen i sammendraget etter imponerende klatring. Løperen fra Skånevik startet dagen halvannet minutt bak Johnsrud Sundby, men var kun halvminuttet bak i mål. 

Jespersen innrømmet at han trodde han skulle vinne Touren før starten i Oberhof.

– Jeg hadde håp om det. Jeg sier ikke det høyt ute blant folk, men når det ble som det ble, med Martin i front, så ble det avgjort på langløpet, sier Jespersen til NRK.

Northug fikk en knalltøff dag i alpinbakken og måtte gi bort den siste pallplassen. Klatrespesialist Johannes Dürr viste hvorfor han var fryktet før etappen. Østerrikeren kapret tredjeplassen etter å ha tatt inn ett minutt på Johnsrud Sundby.

Northug endte på fjerdeplass, like foran en meget frisk Sjur Røthe.

Dermed klarte de norske herreløperne nesten å følge opp kvinnenes prestasjoner tidligere på dagen. Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng sørget for at det ble trippelt norsk.

Se referat fra etappen øverst på siden!

Resultater:
1. Martin Johsrud Sundby
2. Chris Jespersen + 36,0
3. Johannes Dürr + 1.05,9
4. Petter Northug jr. + 1.49,5
5. Sjur Røthe + 1.55,7

7. Tord Asle Gjerdalen + 2.45,6
10. Didrik Tønseth + 3.19,1
17. Niklas Dyrhaug + 4.09,5