BLE 71 ÅR GAMMEL: Eusébio er død. AFP PHOTO / PAUL ELLIS
BLE 71 ÅR GAMMEL: Eusébio er død. AFP PHOTO / PAUL ELLIS

Eusébio er død

Den portugisiske fotball-legenden ble 71 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eusébio da Silva Ferreira, mest kjent som Eusébio, er død. Portugals fotball-legende ble 71 år gammel. Det melder nyhetsbyrået AFP.

NTB skriver at Eusébio døde av hjertesvikt natt til søndag.

Eusébio regnes som en av tidenes beste fotballspillere. Spissen var aktiv hele 1960- og nesten hele 1970-tallet. Blant annet spilte han for Benfica i 15 år, fra 1960 til 1975, og han var også fast på det portugisiske landslaget fram til 1973.

– Han var sin tids største og sørget mer eller mindre på egen hånd for at  det europeiske klubbhegemoniet ble flyttet fra Real Madrid til Benfica, sier TV 2s Davy Wathne.

Den tidligere spissen ble toppscorer under fotball-VM i England i 1966 med ni scoringer. I kvartfinalen i 1966-VM snudde Eusébio kampen mot Nord-Korea på egenhånd. Portugal lå under 0-3, men etter fire scoringer av Eusébio, og én av José Augusto, avanserte Portugal med 5-3-seier. Mesterskapet endte med bronse for Portugal.

– Eusébio overtok for Alfredo di Stefano og Puskas og var en sann legende. Frem til århundreskiftet var epoken med ham det eneste Portugal hadde å vise til. I dag er de stadig med i sluttspill og avgjørende EM- og VM-kamper. Det var de også med Eusébio på laget. Men tiden mellom - en mannsalder - er blottet for portugisiske bragder og triumfer, sier Wathne. 

Eusébio (t.v.) og Gerd Müller under utdelingen av gull- og sølvskoen i Paris i 1973. AFP PHOTO
Eusébio (t.v.) og Gerd Müller under utdelingen av gull- og sølvskoen i Paris i 1973. AFP PHOTO

Til sammen scoret Eusébio 41 mål på 64 kamper for Portugal. I løpet av sin karriere spilte han 745 fotballkamper på klubb- og landslag, og han scoret til sammen 733 mål.

– Eusébio er der oppe med Pelé, Maradona og Franz Beckenbauer, en fabelaktig dribler og ballbehandler med et vidunderlig elegant og «tassende» løpesett. Slepen, genial og utstyrt med denne gudbenådete evnen til å gjøre alle rundt ham bedre. Se bare hvordan Benfica har dyrket og forgudet ham og hatt ham med i frontlinjen like til det siste. Han er en tiljublet og forgudet yndling alle portugisere og en hel fotballverden hadde et forhold til, sier Wathne.

Eusébio ble født i Mosambik i 1942 da landet fremdeles var en portugisisk koloni, men flyttet til Lisboa som tenåring.

I 1965 ble Eusébio kåret til årets spiller i Europa - tre år etter å ha vunnet europacupen med Benfica. 

På Twitter hyller Cristiano Ronaldo Eusébio: