Putin tillater demonstrasjoner under Sotsji-OL

Presidenten snur.

SPORTY PRESIDENT: Russlands president Vladimir Putin inspiserte OL-anleggene i Sotsji fredag. Nå har han valgt å tillate politiske demonstrasjoner under lekene som starter i februar.  REUTERS/Alexei Nikolskiy/RIA Novosti/Kremlin
SPORTY PRESIDENT: Russlands president Vladimir Putin inspiserte OL-anleggene i Sotsji fredag. Nå har han valgt å tillate politiske demonstrasjoner under lekene som starter i februar. REUTERS/Alexei Nikolskiy/RIA Novosti/Kremlin

Moskva (NTB-AFP): Russlands president Vladimir Putin har gitt etter for press fra Den internasjonale olympiske komiteen og opphever forbudet mot politiske protester under vinter-OL i Sotsji.

Putin undertegnet lørdag et dekret som tillater demonstrasjoner og andre politiske markeringer ved OL-anleggene eller langs veier og innfartsårer som fører til anleggene.

Demonstrasjonene og markeringene må imidlertid godkjennes på forhånd av de lokale myndighetene. Det er også begrensninger på hvor mange som kan delta i politiske protester under vinterlekene, som varer fra 7. til 23. februar.

I august i fjor innførte Putin en lov som forbød alle former for protestmarkeringer og andre utenomsportslige samlinger inne i den tungt bevoktede OL-byen ved Svartehavet, ikke langt fra det urolige Nord-Kaukasus. Forbudet skulle opprinnelig vare fra 7. januar til 21. mars.

Men i desember sa IOC-president Thomas Bach at russiske myndigheter hadde gått med på å tillate en «protest-sone» under vinterlekene etter å ha hatt møter med IOK. Bach sier lørdag at han er glad for at Putin nå har opphevet demonstrasjonsforbudet.

USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron er blant flere framstående politikere som har kunngjort at de ikke vil delta under åpningsseremonien 7. februar. Grunnen er bekymring for situasjonen for menneskerettighetene i Russland generelt, deriblant den ferske loven som forbyr «homoseksuell propaganda». (©NTB)

Mer innhold fra TV 2