190 mistet livet i trafikken i fjor

– Mange bilister må rett og slett skjerpe seg, sier vegdirektøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

190 mennesker mistet livet i trafikkulykker i 2013. Det er 45 flere enn i 2012, viser foreløpige tall fra Statens vegvesen.

– Vi har lagt bak oss et tøft og vanskelig år med et dramatisk oppsving i antall drepte, sier en preget vegdirektør Terje Moe Gustavsen i en pressemelding.

– Må stoppes

De har ingen klar forklaring på at hvorfor 45 flere drepte på vegene, og Gustavsen mener naturlige statistiske variasjoner, ikke er en god nok forklaring.

– Denne dramatiske utviklingen må stoppes, er den klare beskjeden fra vegdirektøren. 

Det siste halvåret av 2013 har dratt opp ulykkesstatistikken. Siden juli har alle måneder bortsett fra november hatt markant flere trafikkdrepte enn året før. 

– Dette er mer enn tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn.

Flere møteulykker og utforkjøringer

Analyser fra Statens vegvesen viser at det  har skjedd flere utforkjøringer, flere møteulykker og flere dødsulykker blant personer over 45 år enn tidligere. 

– Manglende bruk av bilbelte er fortsatt markant. Mens 95 prosent av alle bilførere bruker bilbelte, er det over 40 prosent av de som omkommer i trafikken som ikke har brukt bilbelte, sier Gustavsen.

I tillegg til manglende bruk av sikkerhetsutstyr bidrar også fart og rus sterkt til mange dødsulykker. 

– Mange må skjerpe seg

Gustavsen forteller at de forsøker å gjøre det de kan av tiltak for å få ned tallene, med blant annet trafikksikkerhetskampanjer, midtrekkverk og fysiske tiltak mot utforkjøringer. 

Likevel har han en klar oppfordring til de som sitter bak rattet: 

– Det er mange i trafikken som rett og slett må skjerpe seg. Ikke bare setter disse seg selv i fare, men også sine medtrafikanter.