Erna droppet klima- saken i nyttårstalen

Stoltenberg og Hareide reagerer på at klimadebatten ble droppet fra Erna Solbergs nyttårstale 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

 Jens Stoltenberg (Ap) er overrasket over at hans etterfølger som statsminister ikke nevnte klimasaken i sin nyttårstale.

– Jeg håper det ikke er et uttrykk for at regjeringen ikke forstår hva slags trussel klimaforandringene er, sier Stoltenberg til NTB etter Erna Solbergs første nyttårstale som statsminister.

Han har selv holdt nyttårstaler i til sammen tre perioder som statsminister og understreker at han har forståelse for at alle saker ikke kan få plass i talen.

– Men klima er ikke ett av mange spørsmål, det er ett av vår tids viktigste spørsmål, sier Stoltenberg.

– Så jeg mener likevel det er litt overraskende at hun enda en gang velger ikke å snakke om klima. De tok det ikke med blant regjeringens hovedsaker i regjeringsplattformen, nevnte det ikke i oppsummeringen før jul og velger igjen nå ikke å ta det med, sier Stoltenberg.

Opposisjonslederen sier at regjeringen også i handling har beveget seg i feil retning i forhold til den rødgrønne regjeringen.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide er skuffet over at hun ikke nevnte klimakampen.

– Jeg kan ikke huske sist en nyttårstale ikke inneholdt klima, sier Hareide til NTB etter å ha hørt Solbergs jomfrutale som statsminister.

– Jeg var nær å gi terningkast seks, men det kan jeg ikke når hun ikke tar med klima. Det synes jeg er veldig rart at hun ikke gjør, etter at det var det hun ble mest kritisert for da hun la fram regjeringsplattformen. Hun må vise et reelt klimaengasjement, sier Hareide.

Han mener Solberg holdt en varm og nær tale, og at uttrykket «Jern-Erna» nå er kraftig svekket i befolkningen. Hareide vil ikke uten videre gå med på at utelatelsen av klimavisjoner betyr at dette er en sak regjeringen ikke bryr seg om.

– Men den står nok ikke på toppen av Erna Solbergs private liste. Det er utfordringen KrF og Venstre har sammen. Vi er nødt til å løfte klimaet hele tida, sier Hareide.

Han legger til at han har egenerfaring med at ikke alt får plass i nyttårstaler. Men både hans tidligere sjef Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg passet oftest på å få med klimaproblemet i sine taler.

(©NTBTV 2)

Mer innhold fra TV 2