FÅR IKKE SVAR: Petter Northug føler seg tung etter en lang treningsperiode i høyden.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FÅR IKKE SVAR: Petter Northug føler seg tung etter en lang treningsperiode i høyden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Langrennsekspert bekymret for Northugs manglende selvtillit

Odd-Bjørn Hjelmeset mener Petter Northug ikke er seg selv om dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OBERHOF (TV 2): Petter Northug er kjent for sin kjappe kommentar og sin frekke stil i sporet når han er i form. Men etter over en måned med verdenscupkonkurranser er 6. plassen på søndagens sprint Northugs beste plassering.

LES: Northug etter nok en nedtur: - Skal selge skiene mine på finn.no

Etterlyser progresjon
Langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset er bekymret for Northugs manglende progresjon.

– Han har ikke hatt den utviklingen jeg hadde håpet på. Progresjonen frem mot Lillehammer var bra. Etter Lillehammer har det vært dårlig. Petter har hele tiden sagt at han er i dårlig form. Det kan hende at skiene har spilt inn. Han hadde dårlige ski på stafetten i Lillehammer, han hadde dårlige ski i Davos, og på søndag hadde han pill råtne ski i finalen. Men når Petter er i form har han alltid de beste skiene. Da går han alltid best taktisk, og han går veldig godt teknisk. Nå velger han dårlige ski, han går dårlig taktisk og han sliter teknisk, sier Hjelmeset.

Til og med Northugs erkerival Calla Halfvarsson etterlyser Northug-progresjon.

– Nå har han fått trene en stund, så nå er det på tide at han begynner å vise resultater, sa Halfvarsson til TV 2 søndag.

LES: Erkerival med stikk til Northug

Mangler selvtillit
Hjelmeset mener å se tegn på at Northug mangler selvtillit.

– Nå er Petter Northug uten selvtillit. Det har vi ikke sett siden 2006. Det er noen år siden. På søndag så vi det i sprinten. Plutselig var han sist, og så rykket de i front. Han visste at det kom til å skje. En Northug i form hadde ligget som nummer fire inn i svingen. Da hadde han vært på skuddhold, sier Hjelmeset.

– Hvordan får Northug selvtillit?

– Northug får selvtillit ved å vinne én sprint. Da er han tilbake. Vi så tegn i sprinten på at han ikke har glemt gamle kunster. I tredje kvartfinale gikk han mot Halfvarsson. Da tenkte han smart. En 2. plass i det heatet ville bety at han fikk gå den første semifinalen. Da ville han også få bedre tid til å restituere seg til en eventuell finale. Petter trakk seg tilbake mot slutten, og da ble han nummer to. Han er der, så det er ikke så mye som skal til, sier Hjelmeset.

– Ikke som i Ole Brumm
Northug-trener Eirik Myhr Nossum mener det er urealistisk at eleven både skal få resultater og bygge opp treningsgrunnlaget sitt.

– Dette er ikke som i Ole Brumm. Å gå fort handler om to ting. Det handler om en kombinasjon av overskudd og grunnlag. Vi har brukt tid på å gjøre noe med grunnlaget. Nå skal vi bruke tid på å gjøre noe med overskuddet, sier Nossum.

Landslagssjef Vidar Løfshus nøler imidlertid ikke med å legge press på Northug.

– Han blir vurdert frem mot NM. Det blir det virkelige nåløyet for Northug. Han vet at han må prestere der, sier Løfshus.

Det bryr ikke Nossum seg så mye om. Han har fullt fokus på å få Northug i best mulig slag til OL.

– Vi kan ikke være i form her og i form der. Vi har lyst på én stor formtopp, og den ønsker vi å få i februar, sier Nossum.