SOLSENG: Debatten rundt solariumsbruk pågår fortsatt, og regjeringen innførte for noen år siden 18-årsgense på solariumsbruk.  Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD
SOLSENG: Debatten rundt solariumsbruk pågår fortsatt, og regjeringen innførte for noen år siden 18-årsgense på solariumsbruk.  Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD

Ny studie: Mer solarium, mindre hudkreft blant unge

En ny studie viser at stadig flere tar solarium, mens hudkreft blant unge stagnerer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er for drøyt å si at solarium har skylden for hudkreft blant unge, sier professor og kreftforsker Johan Moan ved Universitetet i Oslo. Nylig publiserte han en artikkel i Journal of Epidemiology & Community Health, sammen med flere andre forfattere.

Enorm økning i solarium

I studien har forskerne sett nærmere på tilfeller av hudkreft i to perioder: 1970-1989 og 1990-2009. Konklusjonen er at hudkreft fortsatt er et økende problem, men mellom 1990 og 2009 har sykdommen gått tilbake eller stabilisert seg i aldersgruppen 15-54.

UiO-professor Moan påpeker at 30 prosent av befolkningen brukte solarium i 2011. I 1980 var det kun én prosent av Norges befolkning som brukte solarium.

Den enorme økningen av solariumsbruk, i kombinasjon med synkende krefttall for den yngste aldersgruppen, setter spørsmålstegn ved solariumets dårlige rykte.

– Det er drøyt å si at solariene har skylden for føflekkreft i denne aldersgruppen. Sammenhengen mellom kreft og sol eller solarier er heller ikke klar. Solariumbruken har økt enormt siden 1990, mens hyppigheten av føflekkreft blant yngre har gått ned, sier Moan til TV 2.

ANBEFALER SOL: Forsker Johan Moan anbefaler sol, men ikke så mye at du blir solbrent.
ANBEFALER SOL: Forsker Johan Moan anbefaler sol, men ikke så mye at du blir solbrent.

Kilde til D-vitaminer

Moan sier tvert imot at solarium i små mengder kan være en viktig kilde til D-vitaminer.

– Litteraturen om sol og solarier er langt fra entydig. De fleste vitenskapelige artikler viser at solarier er gode kilder  til D-vitaminer. Selv moderat solariebruk er en god kilde til D-vitaminer, sier han.

Han bagatelliserer ikke kreftfaren ved overdreven soling, men påpeker at nordmenn lider av mangel på D-vitaminer. 

– Vi må balansere nytte mot fare. Hever vi D-vitaminnivået, reduserer vi antakelig risikoen for andre former for kreft. Det er en overveldende litteratur som sier at D-vitaminer er kreftforebyggende, selv om skeptikere finnes, sier Moan.

– Må ikke bli solbrent

Han minner om at det er solbrenthet som skaper kreftfare.

– Etter 30 års forskning på kreft og sol er jeg sikker: det er fullt mulig å være i solen uten å øke hudkreftfaren. Vi forsket på bønder og fiskere den gangen de var utearbeidende. De hadde mindre sannsynlighet for å få føflekkreft enn innearbeidende personer. Det er trolig fordi de solte seg jevnt og trutt og unngikk solbrenthet, sier han.

– Forsiktig soling og solariebruk er gunstig, alt i alt. Men man må ikke bli solbrent. Da øker hudkreftfaren.

Anbefaler ikke solarium

ANBEFALER IKKE SOLARIUM: Erik Vigander i Kreftforeningen. Foto: Kreftforeningen
ANBEFALER IKKE SOLARIUM: Erik Vigander i Kreftforeningen. Foto: Kreftforeningen

Pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen sier seg enig i Moans formaninger om solbrenthet:

– Vi er enige i at litt sol er bra, men ikke få solskader. Kreftforeningens mantra er «nyt solen, men ikke bli solbrent», sier Vigander til TV 2.

Men der stopper også enigheten. Kreftforeningen ser ikke på solarium med like blide øyne som Johan Moan.

– Det er riktig at sol gir viktige D-vitaminer, men solarium markedsføres ikke med D-vitaminer. Det er brunfargen som brukes i markedsføringen. Derfor vil vi ha betjente solstudio slik at brukerne kan få viktig informasjon også om farene, sier Vigander.

Klassifisert som kreftfremkallende

Kreftforeningen står fast på at solarium ikke er å anbefale, selv i moderate mengder. 

– Solarium er av Verdens helseorganisasjon klassifisert som kreftfremkallende. Vi vil ikke gå ut og anbefale solarium, sier Vigander.

Han mener de synkende krefttallene i de yngre aldersgruppene ikke nødvendigvis betyr at hudkreft-forekomstene er på vei ned totalt sett. 

– Summen av UV-stråler vi får øker risikoen for hudkreft, enten strålene kommer fra naturlig eller kunstig sol. UV-stråler og solskader vi får når vi er barn, ungdom, voksne og eldre «samler seg opp» og kan til slutt føre til hudkreft. Kan vi begrense noen av disse strålene ved å få unge til å utsette, helst unngå å bruke solarium, kan dette få betydning for hudkreftstatistikken på sikt.

– Men det gjelder solbrenthet?

– Ja, men de aller fleste som bruker det gjør det for å bli brun, ikke for å få D-vitaminer.  Uvettig UV-eksponering gir solskader. En vanlig sommerdag kan UV-strålingen i Norge være på 6-7 på UV-indeksen, mens i Thailand kan den komme opp i over  11. Til sammenligning er strålingen i et  vanlig solarium på  12-13. Da kan man  få solskade i huden etter 12-13 minutter, sier han.

Les deg opp på det eneste Kreftforeningen og forskeren enes om: unngå solbrenthet med Kreftforeningens regler for solvett.