SNAKKET UT: Mikhail Khodorkovskij under søndagens pressekonferanse i Berlin. Foto: Markus Schreiber/AP
SNAKKET UT: Mikhail Khodorkovskij under søndagens pressekonferanse i Berlin. Foto: Markus Schreiber/AP

Russland-kritiker: – Ikke boikott OL

Sotsji-lekene er en sportsfeiring og må ikke ødelegges, sier Khodorkovskij på sin første pressekonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en følelsesladet pressekonferanse i Berlin to dager etter at han ble løslatt fra russisk fengsel, sa Mikhail Khodorkovskij at han vil gjøre alt han kan for å løslate andre politiske fanger i Russland.

50-åringen sa at han ikke vil stå som et symbol på at det nå ikke er flere politiske fanger i landet.

– Tiden jeg har igjen vil jeg bruke til å betale tilbake gjelden jeg har til folk. Med det mener jeg folk som fortsatt er i fengsel, sa Khodorkovskij ifølge nyhetsbyrået AP.

Ble vekket midt på natten

Den tidligere oljemagnaten fløy rett til Tyskland etter at han fredag ble benådet av president Vladimir Putin. Han har tilbrakt ti år i fengsel på grunn av anklager om skatteunndragelser og økonomisk kriminalitet. Mange mener at fengslingen var politisk motivert.

Første gang han fikk høre om muligheten for en benåding, var 12. november. Da fortalte hans advokater at Tysklands tidligere utenriksminister Hans-Dietrich Genscher, som lenge har jobbet for å få Khodorkovskij løslatt, hadde fått informasjon om at president Putin ikke ville stille som betingelse at Khodorkovskij innrømmet skyld i anklagene mot ham.

Klokken 2 natt til fredag ble han vekket av direktøren ved fengselet nordvest i Russland. Direktøren fortalte at han skulle dra hjem.

Det var først senere Khodorkovskij fant ut at reisen skulle ende i Berlin, fortalte han på søndagens pressekonferanse.

Ber ikke om OL-boikott

Khodorkovskij sa samtidig at han ikke vil gjøre seg til talsmann for en boikott av vinterens OL i Sotsji. Dette er en feiring av sport som ikke må ødelegges av en boikott, mener han. Khodorkovskij la til at lekene ikke må bli en kjempefest for president Putin.

Khodorkovskij sa også at han ikke har planer om å gjenoppta sitt virke som forretningsmann. Han vil heller ikke engasjere seg i maktkampen i Russland, noe som tyder på at han ikke har politiske ambisjoner.

Lørdag kveld fikk Khodorkovskij se igjen familien for første gang på ti år. Det ble også første gang han fikk møte barnebarnet Diana.

– Familien min er endelig gjenforent, og vi er veldig, veldig lykkelige for å være sammen etter ti år fra hverandre, uttalte sønnen Pavel utenfor hotellet i Berlin.