Russland-kritiker endelig gjenforent med familien

Mikhail Khodorkovskij møtte familien for første gang på ti år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det kjent at Mikhail Khodorkovskij ble benådet av Russlands president Vladimir Putin. Kort tid etter at Khodorkovskij slapp ut av fengselet satt han seg på et fly til Tyskland. 

Nå er de første bildene av 50-åringens gjensyn med familien offentliggjort. Han møtte sønnen, barnebarnet, moren og faren på et luksushotell i Berlin lørdag kveld. 

 

Sterkt møte

Det er gått hele ti år siden den tidligere oljegiganten så familien sist. 

– Familien min er endelig gjenforent, og vi er veldig, veldig lykkelige for å være sammen etter ti år fra hverandre, uttalte sønnen Pavel, utenfor hotellet i Berlin. Han har bosatt seg i USA mens faren har sittet fengslet, skriver NBC News

28-åringen var likevel ikke den første som fikk klem. 

– Datteren min løp rett til han. Hun fikk første klem og kyss, men det var greit for meg, forteller Pavel til The Telegraph

Det var første gang Khodorkovskij fikk møte sitt barnebarn Diana. 

Moren Marina Khodorkovskij og faren Boris Khodorkovskij hadde fløyet inn fra Russland og fikk endelig møte sønnen sin igjen.

– Det var mye klemming og takk. Jeg vet det ikke har vært lett for han, men han vet at han har hatt mye støtte over hele verden. Han sa: «Takk for at du ikke har gitt meg opp», forteller sønnen. 

 

Oljegigant og kritiker

Benådingen av Khodorkovskij kom overraskende på mange. Mange mener Putins beslutning er for å redde eget skinn, og for å skape et positivt bilde av Russland før OL i Sotsji i februar. 

BENÅDET: Russlands president Vladimir Putin annonserte fredag at Mikhail Khodorkovskij ble sluppet løs fra fengselet. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL / MIKHAIL KLIMENTYEV
BENÅDET: Russlands president Vladimir Putin annonserte fredag at Mikhail Khodorkovskij ble sluppet løs fra fengselet. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL / MIKHAIL KLIMENTYEV

Torsdag uttalte Putin at Khodorkovskij hadde søkt om benåding på grunn av morens dårlige helsetilstand. Khodorkovskij har flere ganger understreket at han ikke har innrømmet skyld for det han ble dømt for. 

Mikhail Khodorkovskij er tidligere blitt omtalt som den mest kjente fangen i Russland. På 1990-tallet bygget han opp en formue i oljeselskapet Yukos. På et tidspunkt var den nå 50 år gamle mannen en av Russlands rikeste menn. 

I 2003 besluttet Khodorkovskij seg for å støtte opposisjonen i landet økonomisk, noe som gjorde ham svært upopulær hos Putin. Kort tid etter ble han pågrepet, og tiltalt for skatteunndragelser og økonomisk kriminalitet. 

Khodorkovskij ble dømt til ni år i fengsel. 

Flere land og menneskerettighetsorganisasjoner har kritisert Russland for deres håndtering av saken, og mange mener han har blitt misbrukt i rettssystemet. 

 

Snakker ved «Checkpoint Charlie»

Det er knyttet spenning til hva Mikhail Khodorkovskij vil gjøre etter løslatelsen. Sønnen Pavel har sitt eget selskap med base i New York, og sier til The Telegraph at han håper de to vil kunne samarbeide. 

Det er varslet en pressekonferanse med Khodorkovskij søndag. Det vil bli første gang han snakker offentlig på ti år. Etter planen skal det foregå ved det kjente «Checkpoint Charlie», det tidligere krysningspunktet mellom Øst- og Vest-Berlin. 

Sønnen sier Mikhail Khodorkovskij vil prøve og svare på mange av verdenspressens spørsmål så godt som mulig, men at det gjenstår å se om han offentliggjør spesifikke fremtidsplaner.