Vil ha nye ammeråd for norske mødre

Folkehelseinstituttet mener norske myndigheters råd til nybakte mødre må oppdateres. 

 Spedbarn som fullammes i seks måneder slik helsemyndighetene anbefaler, har høyere risiko for å utvikle glutenallergi enn babyer som får glutenholdig mat tidligere.

 

Høyrer risiko for cøliaki

Ketil Størdal er spesialist i pediatri ved Folkehelseinstituttet og har studert om tidspunktet for når man starter å gi spedbarn hvete, bygg eller rug har betydning for om man senere utvikler allergi mot gluten. 

– Vi har sett på den sykdommen som heter cøliaki. Det vi så er at det er høyrere risiko hos dem som venter til etter seks måneders alder med å starte med gluten i kosten, sier Størdal til TV 2. 

– Så man bør begynne med grøt allerede når barnet er fire måneder gammelt?

– Våre funn kan tyde på det.

I studien er det brukt data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa)

Risikoen for cøliaki var 27 prosent høyere hos barn som startet med glutenholdig mat sent, det vil si først etter seks måneders alder. Ved cøliaki reagerer kroppens immunapparat mot gluten. Klassiske tegn er diaré, magesmerter og dårlig vekst. Gluten finnes i hvete, rug og bygg. 

Les mer om forskningen her.

Går igjennom anbefalingene

I 12 år har de offisielle rådene fra norske myndigheter vært at fullamming de første seks månedene er det beste for barnet. Men i lang tid har et utvalg av spesialister arbeidet med å oppdatere de gamle spedbarnsanbefalingene. Nå er arbeidet i sluttfasen og det kommer endringer.

– Vi anbefaler seks måneders fullamming. Men samtidig så åpner vi opp for at man kan begynne å introdusere fast føde ved fire måneders alder, sier Henriette Øien, avdelingsleder i Helsedirektoratet til TV 2. Hun bekrefter at myndighetene går igjennom nyere forskning på området, og at varigheten av fullamming er et av områdene som er i fokus. 

Endringene i spedbarnsanbefalingene sendes ut på politisk høring på nyåret.

 Les også: Ammende kvinne kastet av fly - får erstatning 

Venter på nye råd 

Mens myndighetene jobber med nye spedbarnsanbefalinger er mødre nå i tvil om hvor lenge det er gunstig å fullamme.

Trebarnsmor Kristin Karlsøen er sier til TV 2 at debatten rundt amming har forandret seg de siste årene. Med sitt første barn fullammet hun nesten et år. Med nummer tre var det annerledes.

 – Nå begynte jeg vel med å gi han fast føde når han var fem måneder. Det er litt tidligere enn jeg har gjort før. 

Men hvilke endringer som kommer vil ikke Helsedirektoratet ut med før til våren, det gir mødre enda mer å tenke på. Runa Schwebs er mor til 3 uker gamle Birk. Hun har fått forskjellige råd hva gjelder fullamming. 

–Jeg opplever at legene anbefaler sterkt å begynne med grøt og gluten og smake forskjellig mat når babyen er 4 måneder. Samtidig støtter helsestasjonen fremdeles opp om fullamming de første seks måneder som det beste for barnet.

Hun er spent på hvilke endringer som kommer fra Helsedirektoratet og er blitt litt i tvil om hvor lenge hun skal fullamme.

– Han vil jo være fire måneder før disse rådene kommer ut. Med nummer en så ammet jeg til 6 måneders alderen, men nå er jeg litt i tenkeboksen rett og slett. Man vil jo det beste for barnet.