Hamar. OL Lillehammer 1994. Kunstløp, kvinner.  Hamar OL-amfi Nordlyshallen: Amerikanerne Nancy Kerrigan (tv)  og Tonya Harding sammen på trening. - - Bildet er ca 15,3 MB - - 
Foto: Lise Åserud / NTB / Scanpix
Hamar. OL Lillehammer 1994. Kunstløp, kvinner. Hamar OL-amfi Nordlyshallen: Amerikanerne Nancy Kerrigan (tv) og Tonya Harding sammen på trening. - - Bildet er ca 15,3 MB - - Foto: Lise Åserud / NTB / Scanpix

Nancy Kerrigan og Tonya Harding

OLs størtste drama begynte allerede seks uker før OL på Lillehammer startet.

USA skulle ha sin siste uttakningskonkurranse i kunstløp. 25 år gamle Nancy Kerrigan var favoritt, mens Tonya Harding måtte vinne for å ha et håp om å få komme til Lillehammer.

To dager før konkurransen ble Kerrigan angrepet på vei ut fra isen. En mann slo til henne i kneet med en klubbe, før han stakk av. Hell i uhell for Kerrigan var at slaget ikke påførte henne en alvorlig skade, men hun kunne ikke delta i uttaket. Der skøytet Harding for livet og vant.

Det amerikanske forbundet valgte å ta ut begge to til OL. Men FBI hadde mistanke om at Harding var involvert i angrepet på Kerrigan, og satte i gang etterforskning av kretsen rundt henne. Etter hvert kom det frem at Hardings ektemann Jeff Gillooly hadde leid Shane Stant til å skade Kerrigan.

Den amerikanske olympiske komite ønsket å fjerne Harding fra OL-laget, men etter at hun truet med søksmål fikk hun delta.

Kerrigan trente knallhardt for å komme tilbake i toppslag til OL. På Lillehammer snakket alle om kunstløpduellen mellom elegante og grasiøse Kerrigan og den atletiske Harding. Kampen mellom det gode og det onde.

Harding benektet å ha visst om angrepet på Kerrigan, og var kjepphøyt før konkurransen i Hamar OL-amfi. «Jeg skal knuse henne», var Hardings ord. Men på Hamar ble rollene byttet om. Denne gangen var det Harding som tok til tårene etter et nervøst og klønete finaleprogram. Harding skyldte gråtende på en lisse på skøytene som hadde gått opp, men måtte ta til takke med en åttendeplass.

Kerrigan, som var blitt hele USAs yndling, gjorde et av sine beste program i karrieren og endte opp med en sølvmedalje. At russiske Oksana Baiul tok gullet er det knapt noen som husker.

Også etter OL har de to fortsatt å skape overskrifter. Harding ble forhatt i kunstløpmiljøet. Hun slapp unna fengselsstraff for angrepet på Kerrigan, men ble dømt for vold mot sin andre ektemann seks år senere. Hun ble også dømt for å ha kjørt bil i beruset tilstand. Harding prøvde seg som bokser, men klarte aldri å hevde seg. Hun livnærer seg nå som foredragsholder.

Kerrigan på sin side havnet i rampelyset igjen i 2010. Hennes far Daniel døde kort tid etter en opphetet krangel med hennes bror Mark. Mark Kerrigan ble tiltalt for uaktsomt drap. Han ble frifunnet for tiltalen, men dømt til fengsel i to og et halvt år for vold. Både Nancy og moren Brenda sto på Marks side i rettssaken, og har hele tiden hevdet at Daniel Kerrigan hadde en hjertesykdom fra før og døde av hjerteinfarkt.

Kerrigan giftet seg med sin agent Jerry Solomon året etter Lillehammer-OL. Hun har tjent seg søkkrik på sponsoravtaler blant andre med Disney-konsernet.