GODT BETALT: Både Luis Felipe Scolari, André Villas-Boas og Roy Hodgson fikk godt betalt da de fikk sparken av klubbeiere som Roman Abramovitsj. Foto: Scanpix.
GODT BETALT: Både Luis Felipe Scolari, André Villas-Boas og Roy Hodgson fikk godt betalt da de fikk sparken av klubbeiere som Roman Abramovitsj. Foto: Scanpix.

Så mye koster klubbeiernes mangel på tålmodighet

– De som ansetter og sparker managere får altfor lite pes, mener Petter Myhre. 

På to dager ble to Premier League-managere sparket. Lørdag kveld kom nyheten om at Steve Clarke hadde fått fyken av West Bromwich, før André Villas-Boas ble tvunget til å forlate managerposten i Tottenham mandag formiddag.

Dermed er antall sparkede managere oppe i fem bare denne sesongen. Paolo Di Canio fikk sparken i Sunderland i september. Ian Holloway forlot Crystal Palace en måned senere, mens Martin Jol fikk sparken i Fulham for to uker siden.

Les også: Steve Clarke ferdig i West Bromwich

– Lettvint løsning
– Jeg mener klubbene altfor ofte velger den lettvinte løsningen. Grunnen er jo at de har så ekstremt god økonomi at de kan gjøre dette, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre, og viser til Tippeligaen.

Les også: Tottenham sparker Villas-Boas

PRESSET: André Villas-Boas var under kraftig press før han fikk sparken i Tottenham. REUTERS/Eddie Keogh
PRESSET: André Villas-Boas var under kraftig press før han fikk sparken i Tottenham. REUTERS/Eddie Keogh

– Da det var mye penger i Tippeligaen og klubbene hadde god økonomi, ble trenere oftere sparket.

160 millioner i kompensasjon
Men hvor mye koster egentlig mangelen på tålmodighet, eller eventuelt iveren etter friskt blod? I Premier League betales det godt.

Det er Villas-Boas et eksempel på. Da han ble sparket i Chelsea, fikk han ifølge Daily Mail 120 millioner kroner i kompensasjon, og nå ryktes det at han får rundt 40 millioner fra Tottenham. Det er 160 millioner kroner inn på konto i tillegg til det han allerede har tjent mens han hadde jobb - på to år.

Les også: Dette er favorittene til Tottenham-jobben

– Man forventer umiddelbare løsninger fordi de føler de har råd til det, men jeg synes ikke det er heldig på sikt, sier Myhre.

KRAVSTOR: Roman Abramovitsj har vist seg å være en kravstor eier. Foto: Scanpix.
KRAVSTOR: Roman Abramovitsj har vist seg å være en kravstor eier. Foto: Scanpix.

Klubbeiere slipper billig unna
Det er toppklubbene som betaler best, og den som har betalt mest er Roman Abramovitsj og Chelsea.

– Det finnes gode og dårlige managere, og i noen situasjoner er det riktig å sparke manageren, men det er ofte lite gjennomtenkt. De som ansetter og sparker burde fått større konsekvenser, mener han.

– De har valgt en løsning de kaller «førstevalget», og så må de ut og reversere prosessen, og da sier det seg selv at de ikke har gjort jobben grundig nok. 

– Jeg synes de får altfor lite pes, og prøver heller å fordele skyld for å redde sin egen posisjon.

Les også: – Er det naturlig at WBA skal ligge noe høyere?

TILLIT: Selv om han ikke har vunnet et trofé siden 2005, har Arsene Wenger tillit i Arsenal. Foto: Scanpix.
TILLIT: Selv om han ikke har vunnet et trofé siden 2005, har Arsene Wenger tillit i Arsenal. Foto: Scanpix.

Villas-Boas etterfølger, Roberto Di Matteo, får fremdeles rundt 1 300 000 kroner i uken fra Chelsea fordi han ikke ble enig om en sluttpakke. Det vil han få helt frem til juni 2014 eller når han tar over en ny klubb.

En annen som ikke fikk særlig med tid under Abramovitsj var Luis Felipe Scolari. Da den nåværende landslagssjefen for Brasil fikk fyken etter åtte måneder i jobben, mottok han en sluttpakke på 120 millioner kroner. Han ledet Chelsea i 36 kamper.

Legger man til José Mourinho, Avram Grant og Claudio Ranieri, er man oppe i 500 millioner kroner i kompensasjonspenger.

– Har solgt sine beste spillere
Samtidig hører det med til historien at Vest-London-klubben har vært en av de mest suksessfulle klubbene de siste ti årene. Til sammenligning har Arsenal, med Arsene Wenger som manager, ikke tatt et trofé siden 2005. På samme periode har Chelsea ti titler.

– Hvis man kjøper de beste fotballspillerne, har man alltid sjanser til suksess, og når man handler trenere fra øverste hylle, skal det godt gjøres å få dårlige resultater, sier Myhre.

– Arsenal har solgt sine beste spillere, og da hjelper det ikke å ha en god trener. 

Men Chelsea er ikke de eneste som har måttet betale i dyre dommer for mangel på tålmodighet. 

800 sparkede managere
I 2011 tok Kenny Dalglish over Liverpool etter 11 år på sidelinjen. Da han ble erstattet med Brendan Rodgers, ble han tilbudt 85 millioner kroner i kompensasjon, men det er usikkert om Liverpool-legenden tok imot pengene.

Det gjorde i alle fall Roy Hodgson da han fikk fyken fra samme klubb. Etter bare seks måneder som manager, ble han sparket, og kontoen ble fylt opp med 76 millioner kroner.

Roberto Mancini hadde fire år igjen av kontrakten med Manchester City da han måtte forlate Etihad Stadium. Italieneren fikk 70 millioner kroner i kompensasjon.

Arsenals Arsene Wenger er den som har sittet lengst ved roret i Premier League akkurat nå etter at Sir Alex Ferguson la opp.

Siden han tok jobben i Nord-London i 1996, har over 800 managere blitt sparket fra klubber i de fire øverste divisjonene i England. Den totale summen som er betalt i kompensasjon? 4,5 milliarder kroner.

Til syvende og sist er de spillerne som avgjør, mener Myhre. Da Clarke fikk sparken, skrev West Brom-spiller, Youssuf Mulumbu følgende på Twitter.

– Jeg synes synd på manageren. Det er oss, spillerne, som er ute på banen, men det er han som må ta konsekvensene for vårt dårlige spill. 

Får managere sparken for tidlig? Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet.