Russland skal lagre atom-
raketter
12 mil unna Norge

Russiske myndigheter bekrefter samtidig rakettutplassering ved Østersjøen.

Den russiske atomubåten «Yuriy Dolgorukiy» i farvannet utenfor Sevmash-verftet i Arkhangelsk. Ubåten var den første i Borej-klassen. FOTO: AP / NTB scanpix
Den russiske atomubåten «Yuriy Dolgorukiy» i farvannet utenfor Sevmash-verftet i Arkhangelsk. Ubåten var den første i Borej-klassen. FOTO: AP / NTB scanpix

Russland bygger lagre for over 100 interkontinentale missiler av typen Bulava 12 mil unna norskegrensa. Hvert missil kan frakte opp til ti kjernefysiske stridshoder der hvert stridshode har en sprengkraft på 150 kilotonn. 

Til sammenligning var Hiroshima-bomben i 1945 på rundt 13 kilotonn.

De langtrekkende atomrakettene skal brukes til ubåtene av Borej-klassen, og byggingen av de to første depotene i Okolnajabukta nær Murmansk startet i november, ifølge en artikkel den russiske avisen Izvestia trykket i forrige uke.

Russland driver en storstilt ubåtbygging i Kvitsjøen, og når alle ubåtene er i tjeneste kan denne bukta ifølge avisens kilder bli lagringsplass for rundt 200 Bulava-missiler. 

Problemer med ubåtrakettene

Planen er å ha åtte strategiske atomubåter i Borej-klassen ferdig i løpet av dette tiåret, et prosjekt som inngår i den omfattende russiske forsvarsreformen. Russland har økt forsvarsbudsjettet for 2013-2015 med 25 prosent.

Det har vært en rekke problemer med de nye ubåtrakettene som skal lagres i nærområdene våre. I november meldte nyhetsbyrået RIA Novosti at åtte av 19 eller 20 testoppskytinger har gått galt. Problemene har ført til at den russiske marinen i november utsatte ytterligere testoppskytinger til 2014. 

Forsker Steinar Høybråten i Forsvarets forskningsinstitutt sier til nettstedet Barents Observer at det er liten grunn til å være bekymret for atomulykker.

– Det eneste relevante scenarioet vil være en brann eller eksplosjon der de kjernefysiske stridshodene er lagret, sier Høybråten.

Bekrefter rakettutplassering ved Østersjøen

Tirsdag ble det kjent at USA og flere europeiske land er bekymret over rapporter om at Russland skal ha utplassert raketter i Kaliningrad ved Østersjøen.

– Vi har innstendig oppfordret Russland om ikke å ta grep som kan destabilisere regionen, sier talskvinne i det amerikanske utenriksdepartementet Marie Harf.

Også de baltiske statene og Polen har uttrykt bekymring.

Uttalelsene kom etter rapporter i russiske og tyske medier om russiske raketter av typen Iskander-M i enklaven Kaliningrad. Den russiske avisen Izvestia meldte mandag at rakettene – som kan bære atomvåpen – har vært utplassert i et års tid allerede.

Russiske myndigheter bekreftet tirsdag rapportene, men insisterer på at de er i sin fulle rett til å utplassere raketter i den vestlige enklaven.

Russland har i årevis truet med å utplassere raketter i Kaliningrad som et svar på USA og NATOs rakettskjoldplaner i Europa.

Russia Today melder tirsdag at USA akter å iverksette planene om et rakettskjold i Europa, og at landets forsvarsminister Chuck Hagel har forsikret sin russiske kollega Sergej Shojgu om at rakettskjoldet ikke må oppfattes som en trussel mot Russland.

Disse forsikringene ser ikke ut til å bite på russerne. I forrige uke gikk landets visestatsminister Dmitrij Rogozin ut med en klar advarsel om at Russland akter å bruke atomvåpen hvis de blir angrepet. Samme mann advarte forøvrig Norge i fjor da han hevdet at Natos flåtestyrke i nordnorske fjorder beviser at rakettskjoldet ikke skal gi sikkerhet mot Nord-Korea eller Iran.  (TV 2/NTB)

BAKGRUNN: Derfor får denne spionradaren russerne til å se rødt

Mer innhold fra TV 2