STORT SIKKERHETSOMRÅDE: TV 2s fotograf kommer ikke nærmere ulykkesstedet enn dette på grunn av politiets sperringer. (FOTO: ROY BRUBAKK/TV 2)
STORT SIKKERHETSOMRÅDE: TV 2s fotograf kommer ikke nærmere ulykkesstedet enn dette på grunn av politiets sperringer. (FOTO: ROY BRUBAKK/TV 2)

Lastebil full av sprengstoff har eksplodert

Stort område evakuert nord for Mosjøen. Bilen er lastet med 15 tonn flytende sprengstoff, og et bolighus har tatt fyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE:

** Bolighus har tatt fyr, melder Helgeland Arbeiderblad

** Usikkert om eksplosjonsfaren er over

** Brannmannskapene får ikke gå inn i området

Innbyggere i Drevja så ifølge Helgeland Arbeiederblad et kraftig lysglimt da lastebilen eksploderte rundt klokken 15.30. Eksplosjonen betegnes som kraftig.

Politiet bekreftet i en pressemelding klokken 15.55 at et bolighus står i fyr og at det trolig er nedfall etter eksplosjonen som har satt fyr i et hus.

Helgeland Arbeiderblads reporter sier brannfolk på stedet mener det kan ha vært bilens drivstofftank som detonerte, ikke sprengstoffet.

– Det var som et fyrverkeri her og det er trolig brennende splinter fra bilen som har antent bolighuset, sier lokalavisens journalist på stedet til egen avis.

Politiet melder tirsdag ettermiddag at de ikke vet om eksplosjonsfaren er over, og at ingen personer har kommet til skade. I en pressemelding sendt ut klokken 17.15 står det følgende om situasjonen.

«Politiet har vurdert situasjonen i samråd med fagfolk fra blant annet DSB. Det er fortsatt usikkerhet i forhold til om faren for eksplosjoner er over. Området vil være sperret fram til det er nærmere undersøkt i morgen formiddag. Samlingspunkt for evakuerte er Norlandia Lyngengården hotell i Mosjøen»

Lastebilen som eksploderte har stått i fyr og flammer siden klokken 1315.

Lastebilen eies av det internasjonale selskapet Maxam AS. Selskapet bekrefter ovenfor TV 2 at lastebilen tilhører dem.

Stor sikkerhet

Kommunikasjonsrådgiver Mette Horsberg bekrefter ovenfor TV 2 at det befinner seg hus innenfor 1000 metersgrensen. Det ble først opprettet en sikkerhetssone på 400-500 meter. 

Operasjonsleder Egil Pettersen sa til TV 2 at området ble evakuert like etter meldingen om brannen kom og at de var usikre på hvordan de skulle løse situasjonen. 

– Vi må tenke sikkerhet her nå, og holde oss langt unna da det er snakk om store mengder sprengstoff, sier Pettersen. 

Inntil situasjonen er avklart får ingen passere det aktuelle stedet på Fv 254, opplyser politiet.

Vitner på stedet sier til TV 2 at de kjenner røyklukt i området. 

Avslo eksplosjonsfare

Brannen og eksplosjonen oppstod i forbindelse med veiutbygging på Helgeland. Prosjektleder Steinar Livik i Statens vegvesen sier til TV 2 at det i dag skulle foretas sprenginger i området. 

– Det tok fyr i motorrommet på lastebilen, og personell på stedet klarte ikke slukke flammene. Det ble derfor besluttet å evakuere. 

Sprengstoffet i lastebilen kalles «Slurry», og har konsistens som rømmegrøt. 

Før eksplosjonen sa Likvik at det var relativt liten eksplosjonsfare forbundet med brannen. 

– Det trengs dynamitt for at det skal eksplodere, men det er alltid en viss risiko når det er snakk om sprengstoff. 

Livik beskriver mengden sprengstoff i lastebilen som betydelig.

TV 2 oppdaterer saken fortløpende.