SKUFFET: Lavrans Solli var en skuffet mann etter EM-resultatene i Herning. Her fra VM i Barcelona tidligere i år.  Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix
SKUFFET: Lavrans Solli var en skuffet mann etter EM-resultatene i Herning. Her fra VM i Barcelona tidligere i år.  Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix

Nå er svømmejuniorene bedre enn seniorprofilene

Elise (16) og Henrik  (17) stod for Norges beste plasseringer i svømme-EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HERNING, TV 2: Lavrans Solli var medaljehåpet for Norge under EM i svømming på kortbane i helgen, men havnet utenfor finalen med en 13.plass på favorittøvelsen 50 meter rygg. 

Den eneste utøveren som er kvalifisert for elitegruppen på landslaget, Cecilie Waage Johannessen, lykkes heller ikke i mesterskapet og fikk en 14.plass på 200 meter fri som beste plassering.

Felles for de begge er at om de hadde svømt like fort som de hadde gjort før ville de vært i EM-finale. Sollis tid fra fjorårets mesterskap hadde holdt til fjerdeplass.

– Begeistret
Den eneste svømmeren som maktet en individuell finaleplass for Norge var 16 år gamle Elise Næss Olsen. Datteren til tidligere OL-svømmer Jan-Erick Olsen ble nummer ni på 50 meter butterfly fredag.

Ett år eldre Henrik Christiansen endte på 13.plass på 1500 meter fri, og dermed stod de to juniorene for de to beste prestasjonene under mesterskapet.

– Jeg er begeistret over juniorene og glad for å se dem fortsette å utvikle seg på denne måten, sier landslagssjef Petter Løvberg til TV 2. 

NÆR REKORD: Henrik Christiansen svømte 1500 meter fri på 14.57,31. Det var 32 hundredeler svakere enn den norske rekorden han satte forrige helg. Her fra et verdenscupstevne. Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix
NÆR REKORD: Henrik Christiansen svømte 1500 meter fri på 14.57,31. Det var 32 hundredeler svakere enn den norske rekorden han satte forrige helg. Her fra et verdenscupstevne. Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix

– Alle juniorene, som er mest med her for å lære, setter personlig rekord i sitt første store internasjonale mesterskap. Det er jo det vi er ute etter, men det er svært uvanlig at debutanter lykkes som de har gjort her, i alle fall i norsk sammenheng.

Forrige helg ble Norge for første gang beste nasjon i et nordisk juniormesterskap. Både Sverige og Danmark var blant foregangslandene under EM i Herning, og har tidligere vært fullstendig dominant over Norge i juniorsammenheng.

Finalefangst som forventet, men...
Landslagssjefen gleder seg over at Christiansen og Næss Olsen, som også var med i det mesterskapet fortsetter å utvikle seg. Samtidig skulle han gjerne sett at seniorene presterte bedre.

– Det er jo et senior-EM. Det er de som skal dra lasset, sette personlige rekorder og vise vei.  Nå er det juniorer som er bedre enn dem. Det er klart det er skuffende når våre to beste svømmere, Cecilie og Lavrans, ikke lykkes.

Norge tok tre finaleplasser (to på stafett) og ni semifinaler under mesterskapet. Det var omtrent som forventa for landslagssjefen, men det var dem som kom til finalene som var annerledes enn landslagssjefen hadde trodd.

To av seniorene får godkjent av Løvberg, særlig Sindri Thor Jakobsson som imponerte med norsk rekord på 100 meter butterfly og en uventa semifinaleplass på 50 meter butterfly hvor han bare var tre hundredeler bak Aleksander Hetlands norske rekord. Monica Waage Johannessen får også godkjent etter personlige rekorder på 50 og 100 meter butterfly.

Frykter press
Verken Solli, Johannessen, Susann Bjørnsen eller Henriette Brekke klarer å svømme sine beste tider her, og det er landslagssjefen lite fornøyd med. Nå frykter han for presset på juniorene frem mot neste mesterskap.

– Jeg ser helst at seniorane er der og presterer bra, så kan juniorene gjemme seg litt i mengden. Det er litt for tidlig at hun, eller Henrik, blir foregangsfigur. Jeg har imidlertid allerede tatt den samtalen med Elise og sier at hun ikke må føle noe press om å prestere, men så lett er det jo ikke, sier Løvberg.  

TALENTFULL: Elise Næss Olsen ble nummer ni på 50 meter butterfly under EM i svømming. Her fra junior-NM. FOTO: Morten Jørgensen/NSF
TALENTFULL: Elise Næss Olsen ble nummer ni på 50 meter butterfly under EM i svømming. Her fra junior-NM. FOTO: Morten Jørgensen/NSF

Derfor er han også forsiktig når han omtaler jenta som satte fire norske juniorrekorder under EM sitt potensial.

– Det er viktig at vi ikke hauser henne opp. Det jeg kan si er at hun er en meget spennende utøver. Jeg la merke til henne som et talent for mange år siden. Men talent er det mange av i norsk svømming. Så kommer det an på treningstalentet. Nå har jeg hatt gleden av å jobbe med en stund nå. Hun er nysgjerrig og lyttende til det vi har å si. Samtidig vet jeg at hun kan trene mye mer enn hva hun gjør nå.

Seniorprosess i gang
Når det kommer til Solli så forteller han at prosessen om å identifisere hva som ikke fungerte denne høsten er i gang. Den samme prosessen skal de ha med blant andre Cecilie Johannessen.

Løvberg fastholder at Lavrans Solli har trent bedre enn før, i alle fall når det kommer til den nødvendige mengden, denne høsten. Skoen trykker andre steder.

– Lavrans er klar på at han vil gå videre, og jobbe steinhardt for å prestere bedre neste gang. Så må vi bare finne den rette mixen i treningen hans. Nå har han mistet litt for mye av farten og eksplosiviteten sin, sier landslagssjefen som er optimist på norsk svømmings vegne. 

Særlig på grunn av uredde juniorer i stadig utvikling.